Der er desværre ikke flere ledige pladser på arrangementet
1) Flygtninge og indvandrere
· Integrationsforløb på produktionsskolen · Uddannelsesvejledning i modtageklasser
|
2) Kollektiv vejledning – hvordan er det gået i det fælles projekt?
· Kollektiv vejledning for ”dovnies” – når du ikke gider lave plancher, kompetencekort og uddelingskopier!10 jeg selv kan li´,- øvelser, der fungerer lige fra baglommen · Styrkelse af refleksion i den kollektive vejledning – før og nu. |
1) Uddannelse og job
· Læring i netværk: Hvordan kvalificerer vi sammenhængen mellem Uddannelse og job og den kollektive vejledning? · Virksomheden i Skolen
|
3) 15-30 årige
· ”Brug for Alle” – Herningmodellen i et UU-perspektiv Tværsektorieltsamarbejde · Uddannelsesplanen til produktionsskolen |
2) Specialvejledning
· Overgangs vejledning af udskolingselever i specialklasser · Projekt: ”Fremme af unges mentale sundhed – i gang med erhvervsuddannelse” |
4) 10. klasse
· Optagelse.dk – Fælles ansvar – Fælles projekt · 10.klasse – en ny chance. |
v. Bo Klindt Poulsen
Hvad sker der, når vejledere og lærere ændrer fokus fra valg til læring i arbejdet med unges karrierevalgsprocesser? Hvordan kan karrierelæring være en del af unges dannelsesprocesser? Hvordan kan en karrierelæringstilgang være med til at sikre og udvikle UU’s faglighed i fremtiden? Bo Klindt Poulsen vil i sit oplæg forsøge at besvare disse tre spørgsmål og forbinde erfaringer og viden fra en række forskningsprojekter med overvejelser over UU’s muligheder i fremtidens vejledningslandskab. Bo Klindt Poulsen er adjunkt i vejledning ved VIA University College og ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet med et projekt om samarbejdet mellem grundskole og UU. Desuden leder han VIA’s forskningsprogram i karrierevejledning. Han er optaget af karrierelæring og karrierevejledning i et socialt retfærdighedsperspektiv og er sammen med Rie Thomsen og Rita Buhl medforfatter til bogen Udsyn i Udskolingen, som udkommer i august 2016 og omhandler karrierelæring i udskolingen.
v. Maj-Britt Larsen, UU-vejleder, UUV Køge Bugt
November 2015 afholdte vi det første af foreløbigt 3 vejledningsforløb for nytilkomne flygtninge mellem 18 og 25 år.
Det er Greve Jobcenter, der visiterer til forløbene, som er såkaldt indtægtsdækket virksomhed for UUV Køge Bugt.
Samarbejdet med jobcentret og selve forløbene har været oplevet konstruktivt og positivt.
Workshoppen vil give et bud på hvorfor og hermed udbrede baggrund og formål samt form og indhold.
v. Lotte Engholm og Christina Celeste Nielsen, UU-vejledere, UUV Køge Bugt
I den kollektive vejledning skal vi informere om uddannelsessystemet, ug.dk og eVejledningen. Ligeledes skal vi facilitere progression og differentiering samt elevernes refleksion over egne kompetencer og potentialer – alt sammen inden for en politisk ramme med fokus på gennemførelse og flere i EUD.
Workshoppen byder på overvejelser om og diskussion af, hvordan vejledningen kan støtte og udfordre eleverne i klassekonteksten?
v. Søren Krabbe, UU-vejleder, UU-Roskilde/Lejre
I Roskilde har man arbejdet med EGU, siden loven trådte i kraft i 1993 og gjort sig mange erfaringer i arbejdet omkring unge i EGU.
Ca. 80% af de unge i Roskilde/Lejre opnår selvforsørgelse efter endt uddannelse. Hvad gør vi rigtigt?
Workshoppen vil tage udgangspunkt i egne erfaringer omkring samarbejdet med Jobcenteret og andre interessenter samt lokale virksomheder. Herudover vil der også blive set på målgruppevurderingen, som nøglen til et succesfuldt forløb. Workshopdeltagerne opfordres til at byde ind med erfaringer og ideer.
v. Pernille Steenberg, UU-vejleder, UUV Køge Bugt
Unge krydser Grænser er 3-ugers vejledningsforløb for 15-29-årige, der har afbrudt eller aldrig påbegyndt ungdomsuddannelse.
Størstedelen af deltagerne er henvist fra jobcentrene, udarbejder en uddannelsesplan og begynder uddannelse, på trods af at de ved forløbets begyndelse ikke kan se sig selv i uddannelse.
Workshoppen vil besvare og diskutere spørgsmål som: Hvad er vejledernes rolle i dette? Hvilke metoder og pædagogiske tilgange benyttes? Hvad kræves der af de unge, og hvad siger de selv?
v. Philip Larsen og Annie Hedevang, UU-vejledere, UU-Roskilde/Lejre
Med udgangspunkt i egen praksis vil vi i denne workshop komme med input til og lægge op til diskussion af Uddannelse og Job: Hvilket potentiale indeholder Uddannelse og job? Hvordan kan vi som vejledere rammesætte de unges fælles refleksion og sikre, at de bliver klædt godt på til at træffe valg i en senmoderne kontekst? Hvilke aktiviteter kan give mening?
v. Mark Jensen, UU-centerleder, UUV Køge Bugt, Formand for UU Danmark.
Mark Jensen uddyber UU DANMARKs fokusområder for fremtidens vejledning (og indskyder her, at UU-centrenes situation i Region Sjælland ikke helt ligner den øvrige UU-verden): Et mere enstrenget vejledningssystem, en ”oprydning” og en meriterende organisering af de små uddannelser og unge arbejds- og uddannelsesrettede aktiviteter, profilering og udbygning af den opsøgende vejledning samt Uddannelse og Job med UU-vejlederen som koordinator på den enkelte skole – fra samtale til proces … Herefter vil der være dialog om UU-centrene i fremtidens vejledningsbillede.
v. Ole Pedersen, UU-vejleder, UUV Køge Bugt
Deltager du i denne workshop, vil du opleve eksempler, erfaringer og ideer til gruppevejledning.
Workshoppen er funderet i mange års praksis fra jobcenter-samarbejde, vejledningskurser og forløb for unge samt ikke mindst den primære UU-vejledning.
v. Helle Foersom, UU-vejleder, UU Lolland-Falster
Workshoppen henvender sig til dig, der til daglig arbejder med udfordrede elever, der i grundskolen har være ekskluderet fra det almindelige skole- og årgangsfællesskab.
Du vil blive præsenteret for konkrete praksiseksempler på bevidst og målrettet arbejde med den eksemplariske udskoling. Ligeledes vil der blive lagt op til dialog om karriereperspektiver, samarbejde og ansvar.
v. Mia Rosenørn, Udviklingskonsulent, Greve Kommune
I 2013 kickstartede UUV i fællesskab med Greve Kommune et Frivilligt Mentorkorps for unge mellem 15 og 29 år. I spidsen stod Mia Rosenørn, der har 10 års erfaring med mentoring, nationalt og internationalt.
Med baggrund i erfaringerne fra Greve undersøger workshoppen, hvad ingredienserne i et mentorkorps er, og hvad der sker, når mentoring inviterer frivilligheden indenfor.
v. Anne Bay Riisager, Kampagneleder, Det Blå Danmark
Det Blå Danmark består af rederier, shippingvirksomheder og fx skibsmæglere, havne og servicevirksomheder.
Der er cirka 100.000 personer direkte og indirekte beskæftiget i Det Blå Danmark, og maritime virksomheder står for cirka en fjerdedel af Danmarks samlede eksport.
Workshoppen byder på en introduktion til Det Blå Danmark og et møde med studerende fra branchen, der fortæller deres historie om det at vælge en maritim uddannelsesvej.
v. Gitte Vind, Teamleder, og Jan Boye Friis. Projektvejleder, UU Nordvestsjælland
Klar til Start er et unikt samarbejde mellem højtspecialiseret pædagogisk personale og butikskæden Fakta.
Målgruppen er unge med autisme spektrum forstyrrelser, der gives mulighed for uddannelse og efterfølgende ansættelse i Fakta.
Kom og hør om hyldeforkanter, space, kassationer, arbejdsintensitet, samarbejde – og hvordan du og dine unge bliver Klar til Start her i regionen.
v. Claus Rosenkrands Olsen, Uddannelsespolitisk chef, Dansk Erhverv.
”Omtrent samtidig med, at Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) rundede sin 10 års fødselsdag, ramte søgetallene fra grundskolen til erhvervsuddannelserne endnu en gang et historisk lavpunkt.” Skriver Claus Rosenkrands Olsen i en artikel bragt på uudanmark.dk. Med udgangspunkt heri vil workshoppen uddybe den hypotese, at når de unge fravælger erhvervsuddannelserne, er svaret ikke bare mere vejledning, men måske en ændret opfattelse af hvad vejledning er – nemlig mere og andet end samtalen med en vejleder.
Hør hvorfor og giv dit besyv med eller udfordre hypotesens forståelse af UU-vejledningen
v. Karina Meinecke, UU-vejleder, UU København
Fremtidens Valg og Vejledning er et regionsstøttet projekt, der over 3 år har gennemført forsøg på ca. tyve skoler i Region Hovedstaden og været fulgt af Center for Ungdomsforskning.
Forsøgene er foregået i skolernes 8. klasser med det mål at udvikle nye vejledningsmetoder og tværfaglige læringsforløb. Fokus har været på styrkelse af elevernes valgkompetencer i udskolingen, bl.a. gennem øget samarbejde mellem skoler, vejledning, ungdomsuddannelser og virksomheder.
Workshoppen vil præsentere projektets erfaringer med virksomhedssamarbejde
v/Lasse Bærentsen og Stine Pilsmark Kaldahl, UU-vejledere, UU Lillebælt
I workshoppen skal du ud på gulvet og afprøve vejledningsaktiviteten Lommeregneren. Hensigten er, at du får indsigt i en praktisk karrierelæringsøvelse, der rummer aktiv udfoldelse og humor og udfordrer deltagerne.
v/Bo Klindt Poulsen, Adjunkt og Programkoordinator, VIA University College, Ph.d.-stud. ved Syddansk Universitet
Workshoppen vil give mulighed for en grundigere diskussion af Bos oplæg om karrierelæring og UU’s muligheder i fremtidens vejledningslandskab.
Herudover vil Bo uddybe de aktuelle resultater af forsknings- og udviklingsprojektet Udsyn i Udskolingen om karrierelæring i udskolingen.
v. Tobias Hamann
Tobias Hamann blev landskendt, da han vandt DR’s Den Store Bagedyst. Siden har han kunnet tilføje titler som tv-vært, forfatter og chocolatier til cv’et. At fremtiden skulle se sådan ud, var ikke en del af en uddannelsesplan. Tobias er student fra Silkeborg Gymnasium og begyndte at læse på Aarhus Universitet, men færdiggjorde ikke østeuropastudierne. I stedet har han cyklet fra Silkeborg til Tyrkiet, spillet fodbold og trommer og i 2011 bloggede han på en alt-betalt-jordomrejse, hvorefter han skrev fra bl.a. Ukraine og Kirgisistan som freelance-journalist for Jyllands Postens rejsesektion Explorer. Tobias Hamann vil afrunde UURS-konferencen med en ærlig fortælling om rejser, kager og karriere. Uden opskrift tager livet form.
v. Louise Yung Nielsen
Konteksten for dette oplæg er de unge og de digitale arenaer, hvorpå de unge ofte lever et liv, der er enten komplet uforståeligt eller helt usynligt for de ældre generationer. Oplægget vil med udgangspunkt i casen modeblog handle om, hvordan modeblogs sætter kroppe og identiteter på spil i ungdomslivet gennem fremvisningen af forbrug og livsstilselementer. Herudover vil oplægget handle om det nye digitale arbejdsmarked, som modebloggen er en del af, og hvor de sociale medier er udgangspunktet for arbejdet.
Louise Yung Nielsen er ekstern lektor ved Københavns Universitet og ph.d. fra Center for Ungdomsforskning. Hun har forsket i unge og sociale medier, særligt hvordan kroppen bliver til på modebloggen. Louise er endvidere interesseret i det nye digitale arbejdsmarked, der er opstået i forlængelse af de sociale medier.
2. juni 2016
Afslutningskonference: Kollektiv vejledning
by uudanmark • Arkiv
detajler
Tid
2. jun. 09:30 til 15:30
Tilmeldingsfrist
Sted
Comwell Kolding
Skovbrynet 1
6000 Kolding
Pris
I projektet har en lang række UU centre i regionale samarbejder arbejdet med at udvikle modeller, metoder og praksisformer, der har kvalificeret den kollektive og gruppebaserede vejledning i udskolingen.
På konferencen vil du blive præsenteret for projektets foreløbige resultater samt vejledningsteori og praksis i det kollektive vejledningsfelt. Desuden kan du få inspiration til at udvikle din egen praksis i de to workshops, du kan vælge, hvor udvalgte projektdeltagere præsenterer de modeller, metoder og praksisformer, som de har udviklet i projektet.
Vi glæder os til at se jer til en spændende konference
Hent oversigten over evalueringssvarene her
PROGRAM
09.30-10.00: Morgenbuffet
10.00-10.15: Introduktion til dagen. Velkomst v Jørgen Brock, Pædagogisk konsulent, Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Hent slides
10.15 – 11.15:Kollektiv vejledning – teori og praksis v/ Rita Buhl, Lektor og Master i vejledning, VIA Efter- og Videreuddannelse, og Lene Poulsen, Lektor, cand.phil og Master i vejledning, UCC. Hent slides
11.15 – 11.40: Danmarks Evalueringsinstitut v/ konsulent Thea Lund Jakobsen: Hvornår fungerer den kollektive vejledning bedst? Foreløbige evalueringsresultater Hent slides
11.40 – 12.00: Kollektiv aktivitet v/ Sine Bjerre Martinussen, konsulent i Insero Education Hent slides
12.00 -12.45: Frokost
12.45 -13.30: Workshoprunde 1
13.30-14.15: Workshoprunde 2
14:15-14.30: Kaffe
14.30-15.30: Tor Nørretranders: Fælleskab – kollektiv forskellighed Hent slides
15:30: Tak for i dag og kom godt hjem
Workshop beskrivelser
v/ Heidi Green Tejmers & Christian Kilde UU, Sjælland Syd og Susan Tangrid, UU Vestsjælland
Som følge af den nye vejlederreform får den kollektive vejledning større betydning end tidligere for UU-vejlederne. Vi har fået brug for at udnytte den tid, vi har sammen med eleverne på bedst mulige måde. Flipped vejledning giver mulighed for at skabe et læringsrum med fokus på dynamik og elevaktivitet. Når vi flipper vores vejledning, frigør vi samtidig tid, som i stedet kan bruges til flere øvelser, der aktiverer eleverne. Flipped vejledning er baseret på anvendelsen af video, som et forberedelsesredskab, der kan bruges op til et kollektivt vejledningsforløb, og den kan suppleres med elevaktiviteter, som kan være undersøgende og skabende. Kort sagt kan vi gå fra ren informationsafgivning til mere aktivitet.
I denne workshop vi vil vise hvordan vi selv har brugt værktøjet, dele vores erfaringer samt vise hvor enkelt det at flippe sin vejledning.
v/Iben Bak Larsen og Marete Hollænder UU Odder Skanderborg (UU OS)
Praksisnær workshop med ”hands on”.
I denne workshop vil vi præsentere, hvordan vi i UU OS har valgt at gribe den kollektive vejledning an – hvordan vi har forsøgt at omsætte ønskerne til elevernes refleksion og progression i valgprocessen til konkrete workshops og opgaver i 8. – 10. klasse.
I UU OS har vi arbejdet med workshopbaseret kollektiv vejledning siden 2014 – i udviklingsprojektet har vi fokuseret på progression imellem forløbene. I denne workshop vil vi dele vores erfaringer, kort beskrive hvilke tanker vi har gjort – og løbende gør os, for at få teori og praksis til at mødes. I får lov at gøre/røre ved de ting og opgaver vi bruger i vores kollektive vejledning (læs: stjæl idéer på livet løsJ), så I forhåbentlig går fra denne workshop fuld af idéer til egen praksis og med større indsigt i måder at gribe arbejdet an på.
v/ Bente Højgaard (UU Aalborg) mfl. fra UU Region Nord
Hvordan forløbene kvalificeres gennem før-, under- og efteraktiviteter?
Kom og få viden og inspiration til, hvordan du kan komme i gang eller komme videre med nye spændende vejledningsaktiviteter til elever, som skal på introkursus i 8. kl.
I workshoppen præsenteres erfaringer med anvendelse af forskellige kollektive vejledningsaktiviteter, der bidrager til de unges karrierelæring. Der bliver mulighed for at afprøve nogle af aktiviteterne, og der skabes rum for at deltagerne også kan udveksle erfaringer og idéer til, hvordan man kan tilrettelægge vejledningsaktiviteter for målgruppen. Workshoppen er for dig, der gerne vil udvikle din vejledning for målgruppen – både for dig, der er i gang – og for dig, som godt kunne tænke sig at gøre brug af en mere aktivitetsbaseret tilgang i din kollektive vejledning.
v/ Bibi Secher, Jeppe Lilholt og Lene With fra UU-Sjælsø og Camilla Teilmann fra UU-Halsnæs Hillerød
Hvordan motiveres jeg? Er det i relationen med andre? Er jeg drevet af nysgerrig og ønsket om at opnå stor viden? Eller har jeg brug for at være aktivt involveret og have indflydelse på et projekt?
Det er nogle af de spørgsmål elever i udskolingsklasser bliver stillet, når vi er på besøg i klasserne under overskriften ”Motivation og uddannelsesvalg”.
Vi møder jævnligt unge som har mistet lysten til skole og uddannelse eller føler sig pressede af de præstationskrav de oplever i hverdagen i grundskolen. Hvordan, vi som vejledere, kan støtte de unge i at genfinde eller bevare motivation i hverdagen, og, hvordan vi kan bidrage til, at de unge medtænker deres motivationsprofil, når de skal vælge uddannelse, var afsættet for vores arbejde med udviklingen af den kollektive vejledning under overskriften Motivation og Uddannelsesvalg.
Vi har med udgangspunkt i CEFU’s 5 motivationsorienteringer præsenteret i bogen ”Unges motivation i udskolingen” udviklet et materiale til brug i kollektiv vejledning i udskolingsklasser. I workshoppen præsenterer vi materialet og fortæller om vores praksiserfaringer med det, i den kollektive vejledning i klasserne.
v/ Malene Andersen og Ole Skovgaard fra UU Kolding
I UU-Center Kolding afholder vi en kollektiv vejledningsdag i 8.kl. på alle kommunens skoler. Denne dag kalder vi ”kuffertvejledning”. Med ”kuffertvejledningen” faciliterer UU Kolding et møde mellem elever, vejledere, håndværkere og lærere. Forløbet fungerer på denne måde som katalysator i at skabe sammenhæng mellem den kollektive vejledning i UU og skolernes varetagelse af emnet ”Uddannelse og Job”.
Vejlederne hjælper hinanden og gennemfører i fællesskab – og med inddragelse af lærerne – de kollektive vejledningsaktiviteter med eleverne. På dagen kommer en håndværker også på besøg og præsenterer sit fag.
Vedkommende fortæller om sit job og gennemfører en aktivitet fra sin hverdag sammen med eleverne med henblik på at motivere dem til en erhvervskarriere.
På workshoppen afprøver vi sammen med deltagerne én undervisningsøvelse fra kufferten. Vi viser en håndværkers præsentation af sit fag i en skoleklasse og hans/hendes motivation for at deltage i projektet.
Vi lægger op til aktiv deltagelse på workshoppen og regner med god energi og feedback fra deltagerne.
Tid:
Torsdag d. 2. Juni kl 09:30 – 15:30
Sted:
Comwell Kolding, Skovbrynet 1, 6000 Kolding
Pris:
300 kr
Tilmeld dig
Der er lukket for tilmelding.