Det vi siger, har uanede konsekvenser

0

Zarife Ôzcan

Af Zarife Ôzcan, cand.pæd. i pædagogisk antropologi og selvstændig foredragsholder hos Zarife.dk

Hele sin skoletid har Zarife troet hun var dum. Det var først på sin kandidatuddannelse i pædagogisk antropologi, at hun fandt ud af, at hun var svært ordblind. At hun trods alt fik sig en uddannelse, tilskriver hun en lærer, der så og hørte hende, for den hun også kunne være. Hør Zarife fortælle sin historie

Når jeg ser tilbage på min ungdom, føler jeg nogle gange at voksne lærere og vejledere, ikke er uddannet i at se potentialer hos de unge. De ser den unge være i den aktuelle periode, som kan være påvirket af private sager, såsom forældres problemer, mistrivsel i hjemmet, ensomhed, uro, sorg. Det er som om de professionelle glemmer at adskille problemerne fra de unge, og se den unge som et fremtidigt produkt, der overvinder livets udfordringer.

Hvad ville der være sket, hvis bare én af mine lærere havde taget mig til side og lyttet til mig, ville lære mig at kende og hvor meget fysisk og psykisk vold der var derhjemme? I stedet for at se Zarife som hende den tykke, halvdumme, pauseklovn med et stort hjerte for at hjælpe de svage?

I 10. Klasse på Amager mødte jeg min skytsengel. Min 10. Klasses lærer som netop troede på mig, så mig, for at være mig. Tillod mig at have dage off, uden at lave lektier. Gennem hendes omsorg, kærlighed, rosende ord og tillid, kom jeg mentalt stærkere tilbage næste dag, med en drive i mig, som jeg aldrig har set før! Jeg elskede skolen! Jeg kunne ikke vente med at komme i skole og lære! Jeg kunne ikke vente med at komme hjem og lave lektier!

Hendes ord og kærlighed, vandt heldigvis over min skolevejleders ord.