De unges valg – dit ansvar

0

Af Rie Thomsen, lektor ved DPU

Rie Thomsen

Til kommunalbestyrelsen

De unges valg – dit ansvar

Kære medlem af kommunalbestyrelsen – tillykke med ansvaret

Jeg skriver for at gøre opmærksom på et ansvar, som nu er blevet dit. Før lå ansvaret hos Ungdommens Uddannelsesvejledning. Nu ligger det hos dig.

Jf. LOV 201 om Kommunal Ungesindsats (KUI) har du nu ansvar for, at alle unge i din kommune får professionel og retvisende informationer om uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet i Danmark.

Synes du det er uoverskueligt og en smule komplekst? Ja, men tænk på dit barn, din niece eller naboens søn, som går i 8. klasse og skal svare på, hvilken vej de vil gå og hvorfor. Det spørgsmål får de nemlig i forbindelse med uddannelsesparathedsvurderingen. Og nå, ja det er for resten også et ansvar, som nu ligger hos dig.

Du har ansvaret for at uddannelsesparathedsvurderingen ikke kommer til at opleves som en dom, som et stempel, som noget man skal være bange for og frygte. Det er der mange børn i 7. og 8. klasse som gør.

Og så er der den sjove del af dit ansvar, nemlig at åbne verden og vores samfund for børn og unge i skolen, vise dem mangfoldigheden af forskellige arbejdsliv, og de mange spændende uddannelsesmuligheder der er. Ved du fx hvad en procesoperatør, en landinspektør, en mejeritekniker eller en community manager beskæftiger sig med, eller hvilke uddannelser der leder til disse job?

Det er også dit ansvar, at børn og unge får tillid til, at de kan finde deres vej gennem uddannelsessystemet, og at der er en plads til dem på arbejdsmarkedet, hvad enten de vil være selvstændige, lønmodtagere eller iværksættere. Og glem ikke det frivillige arbejde, som er så stor en del af sammenhængskraften og glæden vi giver til hinanden.

Kære kommunalbestyrelsesmedlem, sæt uddannelses- og erhvervsvejledning for ALLE unge i din kommune på dagsordenen i kommunalbestyrelsen. Få en orientering og husk at professionel uddannelsesvejledning, det har alle unge brug for, så de kan træffe bæredygtige valg for deres fremtid.

Servicemeddelelse som du kan bruge som grundlag for dit spørgsmål på kommunalbestyrelsens møde.

Kommunernes opgave er fortsat:

  • Kommunerne har fortsat pligt til at opretholde en fagprofessionel uddannelses- og erhvervsvejledning, der er uafhængig af sektor- og institutionsinteresser.
  • UU centrenes eksisterende opgaveportefølje med vejledning i grundskolen og opsøgende vejledning op til det 25 år opretholdes.

Hvis du er en borger som synes dette er vigtigt, så tøv ikke med at videresende brevet til dine lokale medlemmer af kommunalbestyrelsen. Spørg gerne:

Hvordan vil Kommunen fremover opretholde den fagprofessionelle uddannelses- og erhvervsvejledning, der er uafhængig af sektor- og institutionsinteresser?

Hvordan videreføres uddannelses- og erhvervsvejlednings-opgaveporteføljen i samarbejde med skoleledere og lærerne kommunens folkeskoler?