Uddannelsesnyheder er andet end studenterhuer og karaktergennemsnit

0

Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Af Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

De sidste måneder har uddannelsesverdenen været præget af glade nyheder. Om end det er nyheder, som vi hører år efter år. Først på sommeren præges mediebilledet af glade studenter, der springer ud med huen i hånden til lyden af dyttende bilhorn og høj musik med bøgegrene og dannebrogsflag om ørerne.

Så i juli har optaget på de videregående uddannelser fyldt mediebilledet. Som altid har dækningen været massiv. Både på antallet af ansøgere, grænsekvotienter og ikke mindst de unges skæbner. Næsten alle medier har haft reportager om håbefulde piger og drenge, hvor man har siddet på nakken og fulgt med i, om de unge er optaget på drømmestudiet kl. 23.59 en smålun fredag nat sidst i juli måned.

Medierne har i vanlig stil igen i år brugt meget plads på at gøde spændingen op til de unge får beskeden på om de er kommet ind. Det er fortællingen om den skæbnesvangre dag, der fortælles. Ikke kun dagen hvor de får svar, men også den dag, der vil definere resten af deres liv!

Det er en spændende dag for tusindvis af unge landet over. Man kan dog godt undre sig over den massive dækning disse to årlige begivenheder får, når der samtidig måned efter måned er tusindvis af andre unge, der for afgjort deres fremtid. Hver måned de sidste 10 år har tusindvis af unge stået i den nervepirrende situation, at der ikke har nok praktikpladser. Det er i den grad en situation, der har betydning for deres uddannelsesvej og arbejdsliv. Desværre fylder manglen på praktikpladser og konsekvenserne for de unge ikke særlig meget i mediebilledet. Hverken her om sommeren eller på andre tider af året.

10.000 unge mangler praktikplads
De seneste praktikpladstal fra maj måned viser, at ca. 4.500 unge mangler en praktikplads, idet de hverken er i skolepraktik eller i praktik i en virksomhed. Dertil kommer ca. 6.000 unge, der lige nu er i skolepraktik, men som heller ikke har en praktikplads i en virksomhed. Det giver i alt omkring 10.000 unge, der i øjeblikket ikke kan finde en praktikplads, og tallet har ligget på de 10-11.000 hver måned igennem en længere periode. Til sammenligning fik ca. 20.000 unge besked om, at de ikke har fået en plads på den videregående uddannelse, de havde søgt, her i slutningen af juli,* og samtidig er der ledige pladser på mere end 300 studier i Danmark.**

Selvom beskæftigelsen begyndte at stige igen i 2013, har antallet af manglende praktikpladser fortsat været stigende. Manglen på praktikpladser toppede i 2015-16, hvor ca. 13.000 unge har manglet en praktikplads pr. måned. Tal fra Undervisningsministeriet viser, at omkring halvdelen af de, der stod og manglede en praktikplads i juni måned 2016, hverken er i praktik eller fortsat søgende et halvt år efter.***

Det er ikke fordi, der mangler tal og undersøgelser, når det gælder erhvervsuddannelserne og manglen på praktikpladser. Vi ved, hvor der mangler praktikpladser, hvem der mangler praktikpladser, hvilke virksomheder, der ikke tager lærlinge, og vi ved også – ikke mindst – , hvad virksomhederne, de unge og ikke mindst samfundet vinder, når man tager en lærling, og vi sikrer, at Danmark får flere faglærte.

Når medierne følger med i om den unge dreng med et gennemsnit på  9,7 fra STX kommer ind på statskundskab i København eller om han i stedet må vælge jura i Odense, så skal man også huske alle de, der ikke kan få en praktikplads på erhvervsuddannelserne. Det er måned efter måned tusindvis af unge, der ikke kan komme videre med deres uddannelse, fordi de ikke kan finde en virksomhed, der vil have dem i lære. Dem skal vi ikke glemme.

Noter:

* Se notatet ”12. ikke-optagne” fra UFM. 10.526 er afviste, fordi de ikke opfylder adgangskravene på nogle af de uddannelser, de har søgt eller de har selv annulleret deres ansøgning, disse benævnes ”afmeldte” af UFM. Yderligere er 9.765 blevet afvist på grund af, at der ikke er studiepladser nok på de uddannelser, de har søgt.

** Se notatet ”16. Oversigt over ledige studiepladser” fra UFM.

*** Se tabel 2.15 i ”Praktikpladsområdet 2016 – årsstatistik”. Analysen er lavet for praktikpladssøgende uden skolepraktik og praktik med afsluttet grundforløb.