Investering og udfordring – vi kan ikke uden!

0


Helene Flensborg Glundholt

Af Helene Glunholdt, Formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation

Her den anden dag læste jeg et indlæg af en erhvervsskoleelev, og jeg følte mig heldig. Det gjorde jeg fordi, jeg er vokset op med en grundskole, hvor der var råd til individuel vejledning. Jeg følte mig heldig, fordi jeg læste, hvor lidt vejledning eleven havde fået, og jeg selv har været ”Privilegeret” med min vejledning.

Jeg har også følt mig sur. Ikke sur på vejledere, for det er ikke vejlederne der prioritere dårligt – det er regeringen.

I snakken om unges uddannelsesvalg er der en ting, der altid skal være i fokus – eleven selv!

Med vejledningen vi har i dag, og den evigt kolde skulder vi får fra politisk side, når vi fortæller med den erfaring vi har, at individuel vejledning virker, er de unge i mine øjne mere tabt i uddannelsessystemet end nogensinde før.

I min ideelle verden skal enhver elev, der har behov for, eller ønsker individuel vejledning, have muligheden for det. Jeg ønsker et vejledningssystem, som ikke kun kan løfte de ”svage” elever, men et vejledningssystem, der også kan udfordre de andre på deres uddannelsesvalg. Jeg ønsker et vejledningssystem, som har midlerne og rettigheden til at få de akademiske børn til også at overveje en erhvervsuddannelse. For er det ikke det, regeringen også ønsker? Ønsker vi ikke at få flere til at vælge den faglærte vej?

Hvis svaret til spørgsmålet, jeg stiller, er ja, så burde vi tage affære og begynde at handle på vores vejledningsprioriteringer nu. For eleverne bliver ikke udfordret på deres uddannelsesvalg, hvis det udelukkende er op til mor og samfundets opbakning. Så hvad skal der konkret gøres? Jeg har et par bud her:

1) Individuel vejledning til alle der ønsker det og mangler det
Jeg har sagt det før i dette indlæg, men det kan ikke hverken siges eller skrives nok gange. Vejlederne og det arbejde de ligger, er essentiel for unges uddannelsesvalg – Vi kan ikke uden, og det skal vi til at erkende, både i samfundet og på Christiansborg! Den individuelle vejledning gør mere for de unge end man skulle tro. Det booster deres selvtillid, bekræfter dem i det, de er gode til, og åbner deres øjne for nye muligheder. Derfor kan vi ikke fungere uden, og der skal gøres noget nu, inden vi taber flere elever i ”Det forkerte uddannelsesvalg”

2) Vi skal huske på, at gymnasiet også er et godt valg
I debatten om at vejlede og få flere til at vælge den faglærte vej, glemmer vi ofte at fortælle, at gymnasiet også er fint. Vi snakker om erhvervsuddannelserne i næsten hvert et vågent minut, men glemmer nogle gange, at vi har lige så meget behov for unge mennesker, der tager gymnasiet. Jeg er træt af den evige kamp om de bedste uddannelser, det rigtige valg og det evige uddannelsessnobberi. Lad os sammen blive enige om, at begge uddannelsesvalg er lige gode, og kæmpe kampen for flere faglærte sammen.

Dette er kun to af mine mange forslag til forbedring, men vi skal starte et sted. Jeg drømmer om, at der bliver lyttet til mine ønsker om et bedre system. Hvis dette sker, er jeg sikker på, vi er godt på vej mod et bedre vejlednings- og uddannelsessystem.