UU DANMARK er overflyttet til KL, som Enhed for uddannelses- og erhvervsvejledning i kommunerne (EUK).
Du kan læse mere her: UU DANMARK bliver ny enhed i KL.
Denne hjemmeside opdateres derfor ikke længere, og du kan derfor heller ikke længere tilmelde dig UU DANMARKs nyhedsbrev.
Al henvendelse vedr. UU DANMARK eller Enhed for uddannelses- og erhvervsvejledning i kommunerne skal ske til Pia Vigh.
På Odder Gymnasium nedtoner vi fokus på karaktererne og arbejder i et træningsrum, hvor det er tilladt at fejle i læreprocessen.
Vi skaber et både trygt og udfordrende læringsrum for eleverne og sætter fokus på det ”at lære for at lære” i fællesskab i klassen og som individ. Vi prioriterer tid til formativ evaluering, hvor læreren som læringsvejleder giver professionel sparring, så eleven bliver aktiv i egen læreproces og får et growth-mindset som styrker motivationen og evnen til at kunne tilegne sig ny viden.
Konkret arbejder vi med karakterfrie klasser i et forsøg på at imødekomme det stigende fokus på præstation og performance, vi ser hos både elever og i samfundet generelt. I det karakterfri miljø fokuserer vi på, at den enkelte elev får redskaber til at opnå vedholdenhed, når det er udfordrende og robusthed til at blive mere og mere selvstændig i processen med at lære.
Workshopholdere er Heidi Andersen og Camilla Jürgensen, gymnasielærere. Lars Bluhme, rektor. Evt. en tidligere elev på linjen.
#21st_century_skills:
#problemløsning #innovation #videnskonstruktion #kompetent_kommunikation #selvevaluering
LEAPS står for Læring og Engagement gennem Autentiske Projekter med fokus på Science. Formålet med LEAPS er at give elever i grundskolen de bedste forudsætninger for at tilegne sig ny viden og blive så dygtige, som de kan, samt styrke elevernes kompetencer inden for naturfag.
Dette sker gennem projektbaseret læring, hvor eleverne fordyber sig i engagerende problemstillinger, der trækker tråde til det omkringliggende samfund – lokalt, såvel som nationalt og globalt.
I LEAPS-workshoppen kan du få viden om Herfølge Skoles omstillingsproces til en fælles læringsstrategi, skolens mål og motivation ift. at gå ind i samarbejdet med Kata-fonden, og hvad det konkret betyder for lærernes undervisning og elevernes læring.
I workshoppen møder du Maja Larsen, pæd.leder/souschef på Herfølge Skole, samt Mia Schack Larsen, projektleder for Kata fonden.
#21st_century_skills:
#problemløsning #innovation #videnskonstruktion #kompetent_kommunikation #selvevaluering #It
De sidste 2 år har Campus Køge, herunder Køge Handelsskole, ZBC SOSU, EUC Sjælland arbejdet sammen om at højne trivsel og mindske frafald af især de sårbare unge på erhvervsuddannelsernes grundforløb 1. Projektet har været støtte af midler fra Region Sjælland. Det har været et mål at skabe fællesskaber mellem eleverne og dermed bidrage til den gode trivsel, der kan sikre at flere fastholdes i deres uddannelse.
Projektet omhandler derfor et fokus på den eller de elever der ikke trives, men også om hvordan man får mere fokus på trivsel i klassen, i form af klasserumsledelse.
I workshoppen vil vi give eksempler på de værktøjer vi har benyttet os af, og går sammen bag om de overvejelser vi gjorde os i forbindelse med at vælge de rigtige tilgange og teorier til Regionsprojektets unge på GF1 forløbene.
Forvent en aktiv og tankevækkende workshop, hvor du bliver involveret i nogle af de elementer vi har brugt i regionsprojektet og de efterfølgende vejledninger på unge de.
Workshop ved vejleder Ole Pedersen og konst. afdelingsleder Anne Vibe Andreasen, UUV Køge Bugt
#21st_century_skills:
#problemløsning #videnskonstruktion #kompetent_kommunikation #selvevaluering #læring
Ingen af os ved hvad der venter på fremtidens arbejdsmarked for nutidens unge, men vi har en idé om hvor det bærer hen. I Microsoft Education bruger vi meget tid på, at prøve at finde ud af hvilke kompetencer der fremadrettet bliver vigtigst for de børn og unge vi har i skolen idag – ikke kun inden for teknologi og kunstig intelligens, men også indenfor det 21. århundredes kompetencer og socio-emotionelle kompetencer. I min workshop ser vi nærmere på hvordan vi bedst kan forberede eleverne på en ukendt fremtid.
Katja Borregaard er Modern Classroom Solutions Specialist hos Microsoft Education, Danmark. Før hun startede i Microsoft sidste sommer, var hun matematik- og historielærer i 10 år og havde de seneste år stor interesse for problembaseret og undersøgende undervisning, samt læring med teknologi og spil.
#21st_century_skills:
#problemløsning #innovation #videnskonstruktion #kompetent_kommunikation #selvevaluering #It
Der er desværre ikke flere ledige pladser på arrangementet
1) Flygtninge og indvandrere
· Integrationsforløb på produktionsskolen · Uddannelsesvejledning i modtageklasser
|
2) Kollektiv vejledning – hvordan er det gået i det fælles projekt?
· Kollektiv vejledning for ”dovnies” – når du ikke gider lave plancher, kompetencekort og uddelingskopier!10 jeg selv kan li´,- øvelser, der fungerer lige fra baglommen · Styrkelse af refleksion i den kollektive vejledning – før og nu. |
1) Uddannelse og job
· Læring i netværk: Hvordan kvalificerer vi sammenhængen mellem Uddannelse og job og den kollektive vejledning? · Virksomheden i Skolen
|
3) 15-30 årige
· ”Brug for Alle” – Herningmodellen i et UU-perspektiv Tværsektorieltsamarbejde · Uddannelsesplanen til produktionsskolen |
2) Specialvejledning
· Overgangs vejledning af udskolingselever i specialklasser · Projekt: ”Fremme af unges mentale sundhed – i gang med erhvervsuddannelse” |
4) 10. klasse
· Optagelse.dk – Fælles ansvar – Fælles projekt · 10.klasse – en ny chance. |
v. Bo Klindt Poulsen
Hvad sker der, når vejledere og lærere ændrer fokus fra valg til læring i arbejdet med unges karrierevalgsprocesser? Hvordan kan karrierelæring være en del af unges dannelsesprocesser? Hvordan kan en karrierelæringstilgang være med til at sikre og udvikle UU’s faglighed i fremtiden? Bo Klindt Poulsen vil i sit oplæg forsøge at besvare disse tre spørgsmål og forbinde erfaringer og viden fra en række forskningsprojekter med overvejelser over UU’s muligheder i fremtidens vejledningslandskab. Bo Klindt Poulsen er adjunkt i vejledning ved VIA University College og ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet med et projekt om samarbejdet mellem grundskole og UU. Desuden leder han VIA’s forskningsprogram i karrierevejledning. Han er optaget af karrierelæring og karrierevejledning i et socialt retfærdighedsperspektiv og er sammen med Rie Thomsen og Rita Buhl medforfatter til bogen Udsyn i Udskolingen, som udkommer i august 2016 og omhandler karrierelæring i udskolingen.
v. Louise Yung Nielsen
Konteksten for dette oplæg er de unge og de digitale arenaer, hvorpå de unge ofte lever et liv, der er enten komplet uforståeligt eller helt usynligt for de ældre generationer. Oplægget vil med udgangspunkt i casen modeblog handle om, hvordan modeblogs sætter kroppe og identiteter på spil i ungdomslivet gennem fremvisningen af forbrug og livsstilselementer. Herudover vil oplægget handle om det nye digitale arbejdsmarked, som modebloggen er en del af, og hvor de sociale medier er udgangspunktet for arbejdet.
Louise Yung Nielsen er ekstern lektor ved Københavns Universitet og ph.d. fra Center for Ungdomsforskning. Hun har forsket i unge og sociale medier, særligt hvordan kroppen bliver til på modebloggen. Louise er endvidere interesseret i det nye digitale arbejdsmarked, der er opstået i forlængelse af de sociale medier.
v. Maj-Britt Larsen, UU-vejleder, UUV Køge Bugt
November 2015 afholdte vi det første af foreløbigt 3 vejledningsforløb for nytilkomne flygtninge mellem 18 og 25 år.
Det er Greve Jobcenter, der visiterer til forløbene, som er såkaldt indtægtsdækket virksomhed for UUV Køge Bugt.
Samarbejdet med jobcentret og selve forløbene har været oplevet konstruktivt og positivt.
Workshoppen vil give et bud på hvorfor og hermed udbrede baggrund og formål samt form og indhold.
v. Lotte Engholm og Christina Celeste Nielsen, UU-vejledere, UUV Køge Bugt
I den kollektive vejledning skal vi informere om uddannelsessystemet, ug.dk og eVejledningen. Ligeledes skal vi facilitere progression og differentiering samt elevernes refleksion over egne kompetencer og potentialer – alt sammen inden for en politisk ramme med fokus på gennemførelse og flere i EUD.
Workshoppen byder på overvejelser om og diskussion af, hvordan vejledningen kan støtte og udfordre eleverne i klassekonteksten?
v. Søren Krabbe, UU-vejleder, UU-Roskilde/Lejre
I Roskilde har man arbejdet med EGU, siden loven trådte i kraft i 1993 og gjort sig mange erfaringer i arbejdet omkring unge i EGU.
Ca. 80% af de unge i Roskilde/Lejre opnår selvforsørgelse efter endt uddannelse. Hvad gør vi rigtigt?
Workshoppen vil tage udgangspunkt i egne erfaringer omkring samarbejdet med Jobcenteret og andre interessenter samt lokale virksomheder. Herudover vil der også blive set på målgruppevurderingen, som nøglen til et succesfuldt forløb. Workshopdeltagerne opfordres til at byde ind med erfaringer og ideer.
v. Pernille Steenberg, UU-vejleder, UUV Køge Bugt
Unge krydser Grænser er 3-ugers vejledningsforløb for 15-29-årige, der har afbrudt eller aldrig påbegyndt ungdomsuddannelse.
Størstedelen af deltagerne er henvist fra jobcentrene, udarbejder en uddannelsesplan og begynder uddannelse, på trods af at de ved forløbets begyndelse ikke kan se sig selv i uddannelse.
Workshoppen vil besvare og diskutere spørgsmål som: Hvad er vejledernes rolle i dette? Hvilke metoder og pædagogiske tilgange benyttes? Hvad kræves der af de unge, og hvad siger de selv?
v. Ole Pedersen, UU-vejleder, UUV Køge Bugt
Deltager du i denne workshop, vil du opleve eksempler, erfaringer og ideer til gruppevejledning.
Workshoppen er funderet i mange års praksis fra jobcenter-samarbejde, vejledningskurser og forløb for unge samt ikke mindst den primære UU-vejledning.
v. Philip Larsen og Annie Hedevang, UU-vejledere, UU-Roskilde/Lejre
Med udgangspunkt i egen praksis vil vi i denne workshop komme med input til og lægge op til diskussion af Uddannelse og Job: Hvilket potentiale indeholder Uddannelse og job? Hvordan kan vi som vejledere rammesætte de unges fælles refleksion og sikre, at de bliver klædt godt på til at træffe valg i en senmoderne kontekst? Hvilke aktiviteter kan give mening?
v. Mark Jensen, UU-centerleder, UUV Køge Bugt, Formand for UU Danmark.
Mark Jensen uddyber UU DANMARKs fokusområder for fremtidens vejledning (og indskyder her, at UU-centrenes situation i Region Sjælland ikke helt ligner den øvrige UU-verden): Et mere enstrenget vejledningssystem, en ”oprydning” og en meriterende organisering af de små uddannelser og unge arbejds- og uddannelsesrettede aktiviteter, profilering og udbygning af den opsøgende vejledning samt Uddannelse og Job med UU-vejlederen som koordinator på den enkelte skole – fra samtale til proces … Herefter vil der være dialog om UU-centrene i fremtidens vejledningsbillede.
v. Helle Foersom, UU-vejleder, UU Lolland-Falster
Workshoppen henvender sig til dig, der til daglig arbejder med udfordrede elever, der i grundskolen har være ekskluderet fra det almindelige skole- og årgangsfællesskab.
Du vil blive præsenteret for konkrete praksiseksempler på bevidst og målrettet arbejde med den eksemplariske udskoling. Ligeledes vil der blive lagt op til dialog om karriereperspektiver, samarbejde og ansvar.
v. Mia Rosenørn, Udviklingskonsulent, Greve Kommune
I 2013 kickstartede UUV i fællesskab med Greve Kommune et Frivilligt Mentorkorps for unge mellem 15 og 29 år. I spidsen stod Mia Rosenørn, der har 10 års erfaring med mentoring, nationalt og internationalt.
Med baggrund i erfaringerne fra Greve undersøger workshoppen, hvad ingredienserne i et mentorkorps er, og hvad der sker, når mentoring inviterer frivilligheden indenfor.
v. Anne Bay Riisager, Kampagneleder, Det Blå Danmark
Det Blå Danmark består af rederier, shippingvirksomheder og fx skibsmæglere, havne og servicevirksomheder.
Der er cirka 100.000 personer direkte og indirekte beskæftiget i Det Blå Danmark, og maritime virksomheder står for cirka en fjerdedel af Danmarks samlede eksport.
Workshoppen byder på en introduktion til Det Blå Danmark og et møde med studerende fra branchen, der fortæller deres historie om det at vælge en maritim uddannelsesvej.
v. Gitte Vind, Teamleder, og Jan Boye Friis. Projektvejleder, UU Nordvestsjælland
Klar til Start er et unikt samarbejde mellem højtspecialiseret pædagogisk personale og butikskæden Fakta.
Målgruppen er unge med autisme spektrum forstyrrelser, der gives mulighed for uddannelse og efterfølgende ansættelse i Fakta.
Kom og hør om hyldeforkanter, space, kassationer, arbejdsintensitet, samarbejde – og hvordan du og dine unge bliver Klar til Start her i regionen.
v. Claus Rosenkrands Olsen, Uddannelsespolitisk chef, Dansk Erhverv.
”Omtrent samtidig med, at Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) rundede sin 10 års fødselsdag, ramte søgetallene fra grundskolen til erhvervsuddannelserne endnu en gang et historisk lavpunkt.” Skriver Claus Rosenkrands Olsen i en artikel bragt på uudanmark.dk. Med udgangspunkt heri vil workshoppen uddybe den hypotese, at når de unge fravælger erhvervsuddannelserne, er svaret ikke bare mere vejledning, men måske en ændret opfattelse af hvad vejledning er – nemlig mere og andet end samtalen med en vejleder.
Hør hvorfor og giv dit besyv med eller udfordre hypotesens forståelse af UU-vejledningen
v. Karina Meinecke, UU-vejleder, UU København
Fremtidens Valg og Vejledning er et regionsstøttet projekt, der over 3 år har gennemført forsøg på ca. tyve skoler i Region Hovedstaden og været fulgt af Center for Ungdomsforskning.
Forsøgene er foregået i skolernes 8. klasser med det mål at udvikle nye vejledningsmetoder og tværfaglige læringsforløb. Fokus har været på styrkelse af elevernes valgkompetencer i udskolingen, bl.a. gennem øget samarbejde mellem skoler, vejledning, ungdomsuddannelser og virksomheder.
Workshoppen vil præsentere projektets erfaringer med virksomhedssamarbejde
v/Bo Klindt Poulsen, Adjunkt og Programkoordinator, VIA University College, Ph.d.-stud. ved Syddansk Universitet
Workshoppen vil give mulighed for en grundigere diskussion af Bos oplæg om karrierelæring og UU’s muligheder i fremtidens vejledningslandskab.
Herudover vil Bo uddybe de aktuelle resultater af forsknings- og udviklingsprojektet Udsyn i Udskolingen om karrierelæring i udskolingen.
v/Lasse Bærentsen og Stine Pilsmark Kaldahl, UU-vejledere, UU Lillebælt
I workshoppen skal du ud på gulvet og afprøve vejledningsaktiviteten Lommeregneren. Hensigten er, at du får indsigt i en praktisk karrierelæringsøvelse, der rummer aktiv udfoldelse og humor og udfordrer deltagerne.
v. Tobias Hamann
Tobias Hamann blev landskendt, da han vandt DR’s Den Store Bagedyst. Siden har han kunnet tilføje titler som tv-vært, forfatter og chocolatier til cv’et. At fremtiden skulle se sådan ud, var ikke en del af en uddannelsesplan. Tobias er student fra Silkeborg Gymnasium og begyndte at læse på Aarhus Universitet, men færdiggjorde ikke østeuropastudierne. I stedet har han cyklet fra Silkeborg til Tyrkiet, spillet fodbold og trommer og i 2011 bloggede han på en alt-betalt-jordomrejse, hvorefter han skrev fra bl.a. Ukraine og Kirgisistan som freelance-journalist for Jyllands Postens rejsesektion Explorer. Tobias Hamann vil afrunde UURS-konferencen med en ærlig fortælling om rejser, kager og karriere. Uden opskrift tager livet form.
1. december 2017
Den kommunale ungeindsats
0by uudanmark • Nyhedsarkiv, Se også, Seneste, Seneste Nyheder
Den kommunale ungeindsats – perspektiver og udfordringer
Hvordan skal den kommunale ungeindsats indrettes for bedst muligt at sikre især de udsatte unges overgang fra grundskole til ungdomsuddannelse og/eller i varig beskæftigelse? Spørgsmålene var mange, da mere end 200 deltagere var samlet på Comwell i Middelfart, for at se nærmere på de mange perspektiver og udfordringer.
‘Det er et særligt år i år. Dette er det femte år, UU DANMARK afholder konference om samarbejdet mellem UU og Jobcentret, men i år er noget helt særligt pga. den netop indgåede aftale om den kommunale ungeindsats. Det kan nemlig blive en game changer, som kan forandre alt det, vi er en del af, uanset om vi er UU eller jobcenter.’
Inger Veng, leder af UU Herning
Med disse ord bød Inger Veng Rasmussen, leder af UU Herning, velkommen til de mere end 200 deltagere, der denne tirsdag i november var samlet for at drøfte perspektiver og udfordringer i den nye kommunale ungeindsats. Inger Veng Rasmussen sagde videre, at der med den nye aftale er sat nye rammer for indsatsen overfor de ca. 6% af de unge, der er udsat for mange skift i deres liv, og som har brug for stabilitet og sammenhæng. Og i de kommende år vil der vise sig mange forskellige måder at organisere indsatsen på.
Inger pointerede, at UU hilser aftalen om den Forberedende Grunduddannelse velkommen og ser frem til samarbejdet med de nye institutioner, der vil blive etableret i løbet af foråret 2018 og ligeledes at den opsøgende og opfølgende vejledningsindsats atter er tilbage efter at være blevet taget ud af vejledningsporteføljen i 2014. Også den faste kontaktperson hilser UU velkommen.
‘Det er en kernekompetence i vejledningen at guide de unge igennem det kommunale system. Det har vi gjort siden 2004. Derfor har UU DANMARK også lavet en beskrivelse af vejledning som profession, som vi kan tage med ind i det videre arbejde.’ sagde Inger Veng Rasmussen med henvisning til beskrivelsen af den professionelle uddannelsesvejledning, der er udarbejdet i et samarbejde mellem UU DANMARK og lektor Rie Thomsen (Link).
Bente Nissen, CABI
At gøre hinanden gode
Netop faglighed var også omdrejningspunktet for næste taler, Bente Nissen fra CABI, der med et inspirerende oplæg satte fokus på, hvad tværfaglighed er og hvad det kræver af ledelser og medarbejdere.
‘Det system vi kommer fra er stærkt fagopdelt og også måden vi har lavet mål- og resultatstyring har været opdelt. Det har negative konsekvenser for denne gruppe af unge, der har oplevet manglende sammenhæng i indsatserne med manglende motivation blandt de unge til følge’. Sagde Bente Nissen og beskrev forskellen mellem monofaglighed, flerfaglighed og tværfaglighed.
‘Ofte vil vi gerne arbejde tværfagligt men reelt arbejder vi flerfagligt. Hvis vi for alvor skal tale tværfaglighed skal vi have fælles faglige målsætninger og inspirere hinanden til ny viden’.
Det kommer ifølge Bente Nissen ikke af sig selv, og kræver at vi tænker på en særlig måde, som inddrager, hvad der er sket før vi kom ind i opgaven, hvem andre vi skal samtænke med og hvem vi skal involvere efterfølgende, som vi skal tænke sammenhæng med.
For at der kan opstå kontinuitet i en indsats kræver det ifølge Bente Nissen, at vi der for det første er ledelsesmæssig fokus og fælles planer og aftaler, for det andet at viden er tilgængelig og at vi både bruger den eksisterende viden, men også bidrager til at få vores egen viden i spil, og sidst men ikke mindst at vi bruger de relationer, der er allerede er skabt med de unge.
For at tværfaglighed kan opstå, er det altså ikke nok at vi er gode til at koordinere mellem fagligheder, det kræver stærke relationer at få tværfagligheden til at fungere. Vi skal have ‘åbne vinduer’ og arbejde på ‘at gøre hinanden gode’.
Anders Vedberg, UU Odsherred
Eksempler fra praksis
Hvordan kan man lave en ungeindsats uden at vende det hele på hovedet? Det var den opgave Anders Vedberg Hjortlund, afdelingschef i Ungeenheden i Odsherred Kommune og leder af UU Odsherred har sat sig for og som han præsenterede som et eksempel fra praksis, hvor man allerede er begyndt at sammentænke indsatserne.
I Odsherred har man organiseret sig i det Anders Vedberg Hjortlund kalde ‘en sammenskudsgilde’, hvor de forskellige forvaltninger bidrager med økonomi og medarbejdere, så der kan laves håndholdte indsatser på tværs.
Blandt andet har man oprettet en permanent task force, der fungerer som en lille agil enhed omkring de mest komplekse sager. Man har således allerede taget hul på tanken om en fast kontaktperson, som også er i den nye aftale. I Odsherred hedder de bare Guider, og er samlet i et team, så de kan trække på hinandens forskellige fagligheder. De bliver koblet på de unge allerede i 8.klasse, hvis den unge er erklæret ikke-uddannelsesparat og har massive sociale udfordringer.
Anders havde taget to medarbejdere med sig – en UU vejleder og en socialrådgiver – der begge fortalte om, hvordan det er muligt at fastholde sin egen faglighed og arbejde tværfagligt samtidig.
I Herning Kommune flyttede de allerede i 2013 UU ind i Ungevejledningen, som ligger under beskæftigelsesområdet. Her er det første en ung, der søger kontanthjælp, møder UU, fordi man også på beskæftigelsesområdet i Herning Kommune har krav og forventninger om uddannelse først.
‘Uddannelse er den vigtigste beskyttelsesfaktor [mod ledighed, red]. Derfor er alle indsatser for at forberede den unge på at påbegynde en ungdomsuddannelse.’ sagde Ulla Høy Henriksen, Chef for Ungevejledningen.
I Herning Kommune har man valgt at investere i den tidlige indsats, og således også i UU, der har fat i de unge, der viser tegn på udsathed, allerede i 5. eller 6. klasse. Desuden har Herning Kommune besluttet at styrke UU’s rolle som bindeled.
Klaus Goldschmidt Henriksen, SPUK
At brænde for de unge
Klaus Goldschmidt Henriksen fra SPUK fortalte om, hvad de udsatte unge selv fortæller om, hvad der virker for dem særligt i overgangen fra barn til voksen.
‘Når de unge føler, at pædagogerne vil dem og brænder for dem, så sker der noget. Og her er det vigtigt at de voksne tager initiativet og ikke er bange for at mase sig på, men også at de er tålmodige og overbærende og giver det tid, for det tager tid at opbygge tillid, især for unge, der har oplevet mange skift og svigt. Og så er det også vigtigt at man som professionel fagperson tør være personlig. Et menneske, som den unge kan mærke.’
Klaus Goldschmidt Henriksen pointerede, at det for denne gruppe af unge handler rigtig meget om at få tillid til andre og få troen på, at andre mennesker vil en det godt. Og at det de unge er optaget af og som skal på plads, før de overhovedet kan forholde sig til uddannelse og arbejde er et sted at bo, mad på bordet, penge på kontoen og en rytme i dagligdagen.
Debatspots
Så var tiden kommet til at gå ud til de seks debatspots, der bl.a. handlede om organisering af den kommunale ungeindsats, om tværfaglighed, tværsektorielt samarbejde og tværprofessionalitet og udskoling med kant.
Her blev det bl.a. drøftet om hvorvidt målgruppevurdering, vurdering af behov for SPS støtte, ordblindeundervisning og anden støtte, samt opfølgning op til 25 år uden uddannelse, bedst udføres en UU vejleder, om hvorvidt sektor- og institutionuafhængig vejledning findes og bør findes, om hvad hvilke udfordringer udsatte unge møder og hvad der virker, og om hvad profilen på den faste kontaktperson skal være.
Visse steder var debatterne meget følelsesladet, der var bekymringer om at ens faglighed skal forsvinde, bekymring om at magt og normer skal overtage vejledningsdiskursen, men der var enighed om, at alle parter skal stille deres profession til rådighed uanset hvad den er, sætte den unge i centrum og samarbejde med dem tværfagligt. At tro på at vi kan noget sammen.
De unge deltagere gav de professionelle en reminder om, at huske de unge, som det hele handler om og om vigtigheden af det daglige møde, så det ikke drukner i de store strukturelle beslutninger omkring ungeindsatsen og FGU’en.
Og profilen på en kontaktperson? Jo det skal være en, der er god til at skabe relationer, en der har lyst til og vil de unge og som har kendskab til kommunen og forvaltningen.
Baseline for ungeindsats
Sidste punkt på dagsordenen handlede om, hvordan der kan etableres en baseline for den kommunale ungeindsats, som projektchef i VIVE Niels Jørgen Mau Pedersen havde et bud på.
For at kunne lave en baseline for den kommunale ungeindsats, er der en række spørgsmål, der må besvares: Hvad er målet? Hvad skal målet kunne? Hvem er målgruppen?Hvem er ansvarlig for målet og hvordan? og hvilken indsats skal måles og hvordan?
‘Et baseline for en indsats forudsætter et mål for denne indsats, med den nye aftale er der kommet en mere ambitiøs målsætning – en 8 årig tidshorisont – men også en mere rummelig målsætning – det er ikke længere kun uddannelse, men også beskæftigelse, der er målet’ sagde Niels Pedersen.
Kommunerne har fået et større ansvar, men de har ikke det fulde ejerskab, for der er ting, som kommunen har indflydelse på eller kan styre, såsom grundskolen, uddannelsesvejledning, arbejdsmarkedsforhold, jobcenter, social støtte etc. Men der er ting, som kommunen ikke har indflydelse på, for ansvaret ligger stadig hos staten, såsom driften af FGU-skolerne, ungdomsuddannelserne inklusive adgangskrav etc. Og sidst men ikke mindst, er der områder, som det offentlige som helhed ikke har indflydelse på, såsom historiske forhold som uddannelsesniveau, flyttemønstre, konjunkturforhold ol.
Det, der også kan gøre en måling vanskelig er, hvilken kommune, der skal måles i.
‘Der er stor forskel på, hvad vi ser, når vi måler på nuværende bopælskommune eller oprindelig bopælskommune’ sagde Niels Pedersen og viste hvordan landkommuner klarer sig dårligt og storbykommuner klarer sig godt, hvis man måler efter nuværende bopæl, mens det omvendte billede viser sig, hvis man måler efter den kommune som den unge var bosiddende i, da denne var 15 år.
For at kunne lave en baseline, må man altså ifølge Niels Pedersen tage udgangspunkt i aftalens målsætninger, afgrænse den såkaldte ‘restgruppe’, vælge om det skal være bopæls- eller oprindelseskommune, der skal måles i. Man skal fastsætte målet med indsatsen, altså om det skal være gennemført ungdomsuddannelse, og/eller tilknytning til uddannelse og arbejdsmarked. Man må også beslutte om man vil måle ved faktiske eller fremskrevne tal og fastlægge sammenligningsgrupper.
‘Og så skal man gå i gang’. Afsluttede Niels Pedersen.
Jens Christy, centerleder i UU Øresund og dagens moderator, afsluttede konferencen med et indspark til både lederne og til medarbejderne:
‘2018 bliver et sindssygt intenst år og det bliver en proces som vi har været igennem, som handler om unge, som handler om samarbejde, som handler om statistikker, og vi skal ud og gøre det, og i en sådan proces, laver man fejl. Så vi skal ud og lave fejl, og vi skal lære af dem’.