Go’ vind med Skills 2017

0
Mark Jensen

Mark Jensen, formand UU DANMARK

I år er Skills rykket til Aalborg, hvor dørene slås op torsdag i Gigantium, og hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen holder åbningstalen. Statsministerens deltagelse er en klar markering af, at erhvervsuddannelsesvejen er en højt prioriteret uddannelsesretning, og de dygtigste elever sendes efter det danske Skillsmesterskab til internationale konkurrencer i EuroSkills eller WorldSkills.

Med over 100 erhvervsuddannelser og mange uddannelser hvor der kort tid efter start skal vælges mellem en EUD eller en EUX, er der behov for vejledning. Ungdommens Uddannelsesvejledning i Nordjylland har med UU Aalborg i spidsen haft travlt op til dette års Skills, og du kan møde UU vejledere i Gigantium.

Det er langt fra nok, at se på om karakteren er 2 i dansk og matematik, når der vælges en erhvervsuddannelse. Skal man efter grundforløb 1 og 2 videre på hovedforløbet, der er selve uddannelsen, skal man i reglen have karakterer, der ligger langt over et 2-tal. En erhvervsuddannelse kræver ofte både praktiske og teoretiske forudsætninger, men byder også på en spændende og varieret uddannelse, hvor praktisk arbejde veksler med skoleophold og undervisning.

Ved uddannelsesparathedsvurderingen i skolen vurderes der bl.a. på faglige krav. Kravene til gymnasiet er højere end til erhvervsuddannelsen, men afspejler som nævnt ikke de faktiske forhold på mange erhvervsuddannelser. Valget af ungdomsuddannelse skal derfor bygge på udsigt og viden om muligheder og indsigt i egne evner og potentialer. Det fokus skal holdes, og er langt vigtigere, end hvad sidekammeraten vælger, eller hvad man kan vælge på grund af et højt karaktergennemsnit.

SkillsDanmark i Aalborg vil give et indblik i, hvor dygtige unge menneske kan være indenfor et fag, og det er imponerende. Konkurrenceelementet mellem fagene og for Skills elevkonkurrencerne, hvor klasser fra hele Danmark konkurrerer med hinanden, giver spænding, nervøsitet og lysten til at gøre det godt og hurtigt. Det er altid fantastisk at se, hvordan konkurrenterne formår at holde fokus på arbejdet, mens vi andre kan følge med på tæt hold som publikum.

De forskellige fag, de forskellige brancher, arrangementsorganisationen og mange flere har ydet et kæmpe arbejde med dette års Skills 2017. Fra UU DANMARK sendes der de bedste ønsker for god vind med dette års Skills. Bliver informationerne for mange – for overvældende – så kik forbi UU vejledningen, der er tilstede på Skills, eller tal med en UU vejleder ude på alle landets skoler i næste uge.

Mark Jensen
UU DANMARK

 

DM i Skills 2017, Aalborg Gigantium 26. – 28. januar

Baggrund og historie
SkillsDenmark har siden 2011 hvert år holdt DM i Skills, Danmarksmesterskab for erhvervsuddannelserne. DM i Skills holdes i en ny kommune/region hvert år. Dog blev Skills afholdt i Odense de første to år.

DM i Skills skal eksponere erhvervsuddannelserne på en positiv måde ved at vise de dygtigste eud-elever, der gennem konkurrencer yder deres bedste. Desuden skal mesterskabet ses som talentpleje for de dygtigste elever, ved at de får muligheden for at yde det ypperste og dermed måske ende som Danmarks, ja måske verdens bedste faglærte murer, maler eller konditor. Endelig er der den internationale dimension. Ved deltagelse i internationale mesterskaber – EuroSkills og WorldSkills – får deltagerne i DM i Skills muligheden for at få prøvet deres kunnen af i en international sammenhæng. Ved samme lejlighed får de unge og deres lærere et internationalt netværk og muligheden for at se nye og andre løsningsmodeller, end dem de kender fra Danmark. 

Åbningstider:
Åbningstider for publikum er:

Torsdag den 26. januar 2017 kl. 9.00 – 17.00
Fredag den 27. januar 2017 kl. 8.00 – 17.00
Lørdag den 28. januar 2017 kl. 8.00 – 14.00

Der er altid gratis adgang. 

Program for dagene:

Link til program: http://skillsdenmark.dk/dm-i-skills/dm-skills-2017/program/