25 år med struktøruddannelsen

0

struktoer-uddannelsen2

I 2016 er det 25 år siden, at struktøruddannelsen blev skabt. I den anledning har det faglige udvalg for struktøruddannelsen valgt at markere jubilæet med udsendelse af en bog, der består af en række interviews, der fortæller om baggrunden for uddannelse og om nogle af de personer, der arbejder i faget og interviews med virksomheder indenfor branchen.

Indenfor et område, hvor nogle håndværksfag kan trække linjer tilbage til 700 tallet og for skrædder, smedje, bager og skomagerfaget til 1100 – 1200 tallet, er et 25 års jubilæum i juniorklassen. Dejligt er det alligevel, at det faglige udvalg har fundet det værd at udsende en bog i anledning af det, der kan karakteriseres som en børnefødselsdag.

Jeg husker selv tilbage til begyndelsen af 90’erne, da uddannelsen så dagen lys. Struktør? Hvorfor siger de ikke stukkatør, der må da være tale om en fejl? At jeg dengang først i 90’erne ikke var alene om den fejlagtige opfattelse, bliver bekræftet i borgen, hvor der står ”Der har gennem årene været utallige historier om, at navnet ikke er kendt. Det er noget med lofter, ikke? Har rigtig mange struktører og struktørlærlinge hørt”. Vi får også at vide, at det var en kvinde, der foreslog navnet struktør, der er inspireret og næsten direkte oversat fra det græske ”jeg bygger”.

Vi lever i en verden i forandring og mens nogle fag rammes af tiden tand og udgår som fx gørtler, bødker, rokkedrejer, kandestøber m.fl., kommer nye uddannelser selvfølgelig til. Med jubilæumsbogen får vi baggrunden for den nye uddannelses fødsel og nogle af de forhandlinger, der skulle til mellem entreprenørforeningen og SID, som var navnene dengang på den organisation, vi i dag kender som 3F.

Direktør Jesper Arkil fra entreprenørfirmaet Arkil A/S har taget uddannelsen til sig og udtaler i bogen ”De unge vil kunne se en fremtid, og derfor er det vigtigt at signalere, at uddannelsen som struktør giver mange muligheder. Beskæftigelsesudsigterne er meget fine, og der er mulighed for at læse videre”. Det bekræftes af Thomas Boesens historie. Thomas startede som struktør efter gymnasiet og har siden læst til ingeniør. Som ingeniør har Thomas haft stor glæde af struktøruddannelsen, der giver en forståelse for, hvor lang tid ting varer og hvad der er praktisk muligt.

En anden historie er Jakob Helgogaard, der var en af de første udlærte struktører og som nu er selvstændig i entreprenørfirmaet Helge Hansen Hørve, HHH.

Vi kommer langt omkring på de kun 44 sider og bogen er spækket med gode billeder fra jobbet som struktør. Hvorfor er der ikke en kort tekst, der fortæller, hvad der sker på billederne? Det vil klart have hjulpet med udbredelsen og forståelsen af det unge fag. Det er en uddannelse for mænd, der kan lide store maskiner, men maskinerne kan ikke komme ind alle steder, siger en ærlig Kim Bonde, der fortæller om sit arbejde. ”..Og vi vælger heller ikke hver gang den løsning der er mest skånsom for kroppen. Jeg har mine tvivl, om jeg kan holde til tilsvarende arbejde, til jeg bliver 70 år.” siger Kim Bonde.

struktoer-uddannelsenPå bagsiden binder en smuk kvinde jern, men mon ikke der er tale om et modelfoto? Dog placeret på side 44. Ligestillingsproblematikken og køn og job berøres ikke i bogen, der dog er absolut læsværdig og som samtidig giver et godt indblik i en ung 25 års jubilar og fortæller historien om et uddannelsesmarked, der skal følge med i den rivende udvikling, vi alle er den del af.

Tillykke med jubilæet her fra UU DANMARK, på vegne af landes UU vejledere og ikke erhvervsvejledere, som vi benævnes i bogen, men det lever vi med, hvem tilgiver ikke en jubilar.

Mark Jensen
UU DANMARK