Mindeord: Anne Froberg

0

UU DANMARK den 12.10.2016

I forbindelse med Anne Frobergs død

Anne Froberg

Anne Froberg

Efter en lang sygdomsperiode er det ikke uventet, at vi med sorg modtog meddelelsen om, at tidligere centerleder for UU Aalborg – Anne Froberg – sov stille ind den 9. oktober.

Med Anne Frobergs død har vejledningen i Danmark mistet en Nordkraft. Anne var bygmester – og grundlægger – af UU Aalborg tilbage i 2004, hvor der i forbindelse med en reform af vejledningen blev oprettet knap 50 Ungdommens Uddannelsesvejledningscentre i Danmark. Anne stod i spidsen for et veldrevet UU center i 11 år. Et center, der har gjort en stor forskel for mange elever og unge i det Nordjyske.

Tilbage i 2004 var Anne ny i vejledningsfeltet. Dygtighed og indsigt bragte hende snart på banen som en stemme i vejledningsdebatten, som rakte langt ud over det Nordjyske og til den nationale dialog, hvorfor Anne også blev personligt udpeget medlem af Det Nationale Dialogforum for Vejledning af ministeren i 2005; en post som også indebar internationale opgaver, og som Anne bestred frem til sin død.

Efter læreruddannelse fra Aalborg seminarium i 1978 blev Anne konsulent for 2-sprogede elever ved skoleforvaltningen i Aalborg i 1985, forstander ved Sprogcenter Aalborg, da det startede i 1999 og fra 2001 – 2004 var Anne centerleder i UC2 (Udviklingscenter for undervisning og uddannelse af tosprogede børn, uge og voksne), inden karrieren gik videre fra UC2 i København til stillingen som centerleder for UU Aalborg, der skulle startes op.

Anne var intelligent og god at være på hold sammen med. Måske kunne hun forsvinde i mængden, men når Anne fik ordet var ingen i tvivl om, at her talte en markant, og kompetent person, der med vid og bid fremlagde sin sag med tydelig stemmeføring. At Anne aldrig mistede lysten til mere viden, kan ses af, at hun for knap 10 år siden afsluttede uddannelsen som cand. mag i Læring og forandringsprocesser fra Aalborg Universitet, 2007.

Den friske, ligefremme og kompetente stemme i vejledningsdebatten vil blive savnet. En indsigtsfuld samtalepartner vil mangle på den professionelle bane. Anne, med gang i strikketøjet, kunne godt sende forvirrende signaler til den der ikke lige kendte Anne, som den skarp debattør hun var. Selv om der kan være langt til Aalborg, har vi ofte mærket den varme mor, farmor og iværksætter, der havde gang i både familie og strikkebutik på hjemmebanen i Aalborg.

I UU har vi mistet en god kollega og en kraftfuld stemme i vejledningsdebatten. Vore varmeste tanker går til Annes familie, der har mistet et uerstatteligt medlem. For os vil Anne mangle når vi igen samles.

Æret være Anne Frobergs minde.

Mark Jensen
Formand for UU DANMARK