UU DANMARK er overflyttet til KL, som Enhed for uddannelses- og erhvervsvejledning i kommunerne (EUK).
Du kan læse mere her: UU DANMARK bliver ny enhed i KL.
Denne hjemmeside opdateres derfor ikke længere, og du kan derfor heller ikke længere tilmelde dig UU DANMARKs nyhedsbrev.
Al henvendelse vedr. UU DANMARK eller Enhed for uddannelses- og erhvervsvejledning i kommunerne skal ske til Pia Vigh.
På Odder Gymnasium nedtoner vi fokus på karaktererne og arbejder i et træningsrum, hvor det er tilladt at fejle i læreprocessen.
Vi skaber et både trygt og udfordrende læringsrum for eleverne og sætter fokus på det ”at lære for at lære” i fællesskab i klassen og som individ. Vi prioriterer tid til formativ evaluering, hvor læreren som læringsvejleder giver professionel sparring, så eleven bliver aktiv i egen læreproces og får et growth-mindset som styrker motivationen og evnen til at kunne tilegne sig ny viden.
Konkret arbejder vi med karakterfrie klasser i et forsøg på at imødekomme det stigende fokus på præstation og performance, vi ser hos både elever og i samfundet generelt. I det karakterfri miljø fokuserer vi på, at den enkelte elev får redskaber til at opnå vedholdenhed, når det er udfordrende og robusthed til at blive mere og mere selvstændig i processen med at lære.
Workshopholdere er Heidi Andersen og Camilla Jürgensen, gymnasielærere. Lars Bluhme, rektor. Evt. en tidligere elev på linjen.
#21st_century_skills:
#problemløsning #innovation #videnskonstruktion #kompetent_kommunikation #selvevaluering
LEAPS står for Læring og Engagement gennem Autentiske Projekter med fokus på Science. Formålet med LEAPS er at give elever i grundskolen de bedste forudsætninger for at tilegne sig ny viden og blive så dygtige, som de kan, samt styrke elevernes kompetencer inden for naturfag.
Dette sker gennem projektbaseret læring, hvor eleverne fordyber sig i engagerende problemstillinger, der trækker tråde til det omkringliggende samfund – lokalt, såvel som nationalt og globalt.
I LEAPS-workshoppen kan du få viden om Herfølge Skoles omstillingsproces til en fælles læringsstrategi, skolens mål og motivation ift. at gå ind i samarbejdet med Kata-fonden, og hvad det konkret betyder for lærernes undervisning og elevernes læring.
I workshoppen møder du Maja Larsen, pæd.leder/souschef på Herfølge Skole, samt Mia Schack Larsen, projektleder for Kata fonden.
#21st_century_skills:
#problemløsning #innovation #videnskonstruktion #kompetent_kommunikation #selvevaluering #It
De sidste 2 år har Campus Køge, herunder Køge Handelsskole, ZBC SOSU, EUC Sjælland arbejdet sammen om at højne trivsel og mindske frafald af især de sårbare unge på erhvervsuddannelsernes grundforløb 1. Projektet har været støtte af midler fra Region Sjælland. Det har været et mål at skabe fællesskaber mellem eleverne og dermed bidrage til den gode trivsel, der kan sikre at flere fastholdes i deres uddannelse.
Projektet omhandler derfor et fokus på den eller de elever der ikke trives, men også om hvordan man får mere fokus på trivsel i klassen, i form af klasserumsledelse.
I workshoppen vil vi give eksempler på de værktøjer vi har benyttet os af, og går sammen bag om de overvejelser vi gjorde os i forbindelse med at vælge de rigtige tilgange og teorier til Regionsprojektets unge på GF1 forløbene.
Forvent en aktiv og tankevækkende workshop, hvor du bliver involveret i nogle af de elementer vi har brugt i regionsprojektet og de efterfølgende vejledninger på unge de.
Workshop ved vejleder Ole Pedersen og konst. afdelingsleder Anne Vibe Andreasen, UUV Køge Bugt
#21st_century_skills:
#problemløsning #videnskonstruktion #kompetent_kommunikation #selvevaluering #læring
Ingen af os ved hvad der venter på fremtidens arbejdsmarked for nutidens unge, men vi har en idé om hvor det bærer hen. I Microsoft Education bruger vi meget tid på, at prøve at finde ud af hvilke kompetencer der fremadrettet bliver vigtigst for de børn og unge vi har i skolen idag – ikke kun inden for teknologi og kunstig intelligens, men også indenfor det 21. århundredes kompetencer og socio-emotionelle kompetencer. I min workshop ser vi nærmere på hvordan vi bedst kan forberede eleverne på en ukendt fremtid.
Katja Borregaard er Modern Classroom Solutions Specialist hos Microsoft Education, Danmark. Før hun startede i Microsoft sidste sommer, var hun matematik- og historielærer i 10 år og havde de seneste år stor interesse for problembaseret og undersøgende undervisning, samt læring med teknologi og spil.
#21st_century_skills:
#problemløsning #innovation #videnskonstruktion #kompetent_kommunikation #selvevaluering #It
Der er desværre ikke flere ledige pladser på arrangementet
1) Flygtninge og indvandrere
· Integrationsforløb på produktionsskolen · Uddannelsesvejledning i modtageklasser
|
2) Kollektiv vejledning – hvordan er det gået i det fælles projekt?
· Kollektiv vejledning for ”dovnies” – når du ikke gider lave plancher, kompetencekort og uddelingskopier!10 jeg selv kan li´,- øvelser, der fungerer lige fra baglommen · Styrkelse af refleksion i den kollektive vejledning – før og nu. |
1) Uddannelse og job
· Læring i netværk: Hvordan kvalificerer vi sammenhængen mellem Uddannelse og job og den kollektive vejledning? · Virksomheden i Skolen
|
3) 15-30 årige
· ”Brug for Alle” – Herningmodellen i et UU-perspektiv Tværsektorieltsamarbejde · Uddannelsesplanen til produktionsskolen |
2) Specialvejledning
· Overgangs vejledning af udskolingselever i specialklasser · Projekt: ”Fremme af unges mentale sundhed – i gang med erhvervsuddannelse” |
4) 10. klasse
· Optagelse.dk – Fælles ansvar – Fælles projekt · 10.klasse – en ny chance. |
v. Bo Klindt Poulsen
Hvad sker der, når vejledere og lærere ændrer fokus fra valg til læring i arbejdet med unges karrierevalgsprocesser? Hvordan kan karrierelæring være en del af unges dannelsesprocesser? Hvordan kan en karrierelæringstilgang være med til at sikre og udvikle UU’s faglighed i fremtiden? Bo Klindt Poulsen vil i sit oplæg forsøge at besvare disse tre spørgsmål og forbinde erfaringer og viden fra en række forskningsprojekter med overvejelser over UU’s muligheder i fremtidens vejledningslandskab. Bo Klindt Poulsen er adjunkt i vejledning ved VIA University College og ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet med et projekt om samarbejdet mellem grundskole og UU. Desuden leder han VIA’s forskningsprogram i karrierevejledning. Han er optaget af karrierelæring og karrierevejledning i et socialt retfærdighedsperspektiv og er sammen med Rie Thomsen og Rita Buhl medforfatter til bogen Udsyn i Udskolingen, som udkommer i august 2016 og omhandler karrierelæring i udskolingen.
v. Louise Yung Nielsen
Konteksten for dette oplæg er de unge og de digitale arenaer, hvorpå de unge ofte lever et liv, der er enten komplet uforståeligt eller helt usynligt for de ældre generationer. Oplægget vil med udgangspunkt i casen modeblog handle om, hvordan modeblogs sætter kroppe og identiteter på spil i ungdomslivet gennem fremvisningen af forbrug og livsstilselementer. Herudover vil oplægget handle om det nye digitale arbejdsmarked, som modebloggen er en del af, og hvor de sociale medier er udgangspunktet for arbejdet.
Louise Yung Nielsen er ekstern lektor ved Københavns Universitet og ph.d. fra Center for Ungdomsforskning. Hun har forsket i unge og sociale medier, særligt hvordan kroppen bliver til på modebloggen. Louise er endvidere interesseret i det nye digitale arbejdsmarked, der er opstået i forlængelse af de sociale medier.
v. Maj-Britt Larsen, UU-vejleder, UUV Køge Bugt
November 2015 afholdte vi det første af foreløbigt 3 vejledningsforløb for nytilkomne flygtninge mellem 18 og 25 år.
Det er Greve Jobcenter, der visiterer til forløbene, som er såkaldt indtægtsdækket virksomhed for UUV Køge Bugt.
Samarbejdet med jobcentret og selve forløbene har været oplevet konstruktivt og positivt.
Workshoppen vil give et bud på hvorfor og hermed udbrede baggrund og formål samt form og indhold.
v. Lotte Engholm og Christina Celeste Nielsen, UU-vejledere, UUV Køge Bugt
I den kollektive vejledning skal vi informere om uddannelsessystemet, ug.dk og eVejledningen. Ligeledes skal vi facilitere progression og differentiering samt elevernes refleksion over egne kompetencer og potentialer – alt sammen inden for en politisk ramme med fokus på gennemførelse og flere i EUD.
Workshoppen byder på overvejelser om og diskussion af, hvordan vejledningen kan støtte og udfordre eleverne i klassekonteksten?
v. Søren Krabbe, UU-vejleder, UU-Roskilde/Lejre
I Roskilde har man arbejdet med EGU, siden loven trådte i kraft i 1993 og gjort sig mange erfaringer i arbejdet omkring unge i EGU.
Ca. 80% af de unge i Roskilde/Lejre opnår selvforsørgelse efter endt uddannelse. Hvad gør vi rigtigt?
Workshoppen vil tage udgangspunkt i egne erfaringer omkring samarbejdet med Jobcenteret og andre interessenter samt lokale virksomheder. Herudover vil der også blive set på målgruppevurderingen, som nøglen til et succesfuldt forløb. Workshopdeltagerne opfordres til at byde ind med erfaringer og ideer.
v. Pernille Steenberg, UU-vejleder, UUV Køge Bugt
Unge krydser Grænser er 3-ugers vejledningsforløb for 15-29-årige, der har afbrudt eller aldrig påbegyndt ungdomsuddannelse.
Størstedelen af deltagerne er henvist fra jobcentrene, udarbejder en uddannelsesplan og begynder uddannelse, på trods af at de ved forløbets begyndelse ikke kan se sig selv i uddannelse.
Workshoppen vil besvare og diskutere spørgsmål som: Hvad er vejledernes rolle i dette? Hvilke metoder og pædagogiske tilgange benyttes? Hvad kræves der af de unge, og hvad siger de selv?
v. Ole Pedersen, UU-vejleder, UUV Køge Bugt
Deltager du i denne workshop, vil du opleve eksempler, erfaringer og ideer til gruppevejledning.
Workshoppen er funderet i mange års praksis fra jobcenter-samarbejde, vejledningskurser og forløb for unge samt ikke mindst den primære UU-vejledning.
v. Philip Larsen og Annie Hedevang, UU-vejledere, UU-Roskilde/Lejre
Med udgangspunkt i egen praksis vil vi i denne workshop komme med input til og lægge op til diskussion af Uddannelse og Job: Hvilket potentiale indeholder Uddannelse og job? Hvordan kan vi som vejledere rammesætte de unges fælles refleksion og sikre, at de bliver klædt godt på til at træffe valg i en senmoderne kontekst? Hvilke aktiviteter kan give mening?
v. Mark Jensen, UU-centerleder, UUV Køge Bugt, Formand for UU Danmark.
Mark Jensen uddyber UU DANMARKs fokusområder for fremtidens vejledning (og indskyder her, at UU-centrenes situation i Region Sjælland ikke helt ligner den øvrige UU-verden): Et mere enstrenget vejledningssystem, en ”oprydning” og en meriterende organisering af de små uddannelser og unge arbejds- og uddannelsesrettede aktiviteter, profilering og udbygning af den opsøgende vejledning samt Uddannelse og Job med UU-vejlederen som koordinator på den enkelte skole – fra samtale til proces … Herefter vil der være dialog om UU-centrene i fremtidens vejledningsbillede.
v. Helle Foersom, UU-vejleder, UU Lolland-Falster
Workshoppen henvender sig til dig, der til daglig arbejder med udfordrede elever, der i grundskolen har være ekskluderet fra det almindelige skole- og årgangsfællesskab.
Du vil blive præsenteret for konkrete praksiseksempler på bevidst og målrettet arbejde med den eksemplariske udskoling. Ligeledes vil der blive lagt op til dialog om karriereperspektiver, samarbejde og ansvar.
v. Mia Rosenørn, Udviklingskonsulent, Greve Kommune
I 2013 kickstartede UUV i fællesskab med Greve Kommune et Frivilligt Mentorkorps for unge mellem 15 og 29 år. I spidsen stod Mia Rosenørn, der har 10 års erfaring med mentoring, nationalt og internationalt.
Med baggrund i erfaringerne fra Greve undersøger workshoppen, hvad ingredienserne i et mentorkorps er, og hvad der sker, når mentoring inviterer frivilligheden indenfor.
v. Anne Bay Riisager, Kampagneleder, Det Blå Danmark
Det Blå Danmark består af rederier, shippingvirksomheder og fx skibsmæglere, havne og servicevirksomheder.
Der er cirka 100.000 personer direkte og indirekte beskæftiget i Det Blå Danmark, og maritime virksomheder står for cirka en fjerdedel af Danmarks samlede eksport.
Workshoppen byder på en introduktion til Det Blå Danmark og et møde med studerende fra branchen, der fortæller deres historie om det at vælge en maritim uddannelsesvej.
v. Gitte Vind, Teamleder, og Jan Boye Friis. Projektvejleder, UU Nordvestsjælland
Klar til Start er et unikt samarbejde mellem højtspecialiseret pædagogisk personale og butikskæden Fakta.
Målgruppen er unge med autisme spektrum forstyrrelser, der gives mulighed for uddannelse og efterfølgende ansættelse i Fakta.
Kom og hør om hyldeforkanter, space, kassationer, arbejdsintensitet, samarbejde – og hvordan du og dine unge bliver Klar til Start her i regionen.
v. Claus Rosenkrands Olsen, Uddannelsespolitisk chef, Dansk Erhverv.
”Omtrent samtidig med, at Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) rundede sin 10 års fødselsdag, ramte søgetallene fra grundskolen til erhvervsuddannelserne endnu en gang et historisk lavpunkt.” Skriver Claus Rosenkrands Olsen i en artikel bragt på uudanmark.dk. Med udgangspunkt heri vil workshoppen uddybe den hypotese, at når de unge fravælger erhvervsuddannelserne, er svaret ikke bare mere vejledning, men måske en ændret opfattelse af hvad vejledning er – nemlig mere og andet end samtalen med en vejleder.
Hør hvorfor og giv dit besyv med eller udfordre hypotesens forståelse af UU-vejledningen
v. Karina Meinecke, UU-vejleder, UU København
Fremtidens Valg og Vejledning er et regionsstøttet projekt, der over 3 år har gennemført forsøg på ca. tyve skoler i Region Hovedstaden og været fulgt af Center for Ungdomsforskning.
Forsøgene er foregået i skolernes 8. klasser med det mål at udvikle nye vejledningsmetoder og tværfaglige læringsforløb. Fokus har været på styrkelse af elevernes valgkompetencer i udskolingen, bl.a. gennem øget samarbejde mellem skoler, vejledning, ungdomsuddannelser og virksomheder.
Workshoppen vil præsentere projektets erfaringer med virksomhedssamarbejde
v/Bo Klindt Poulsen, Adjunkt og Programkoordinator, VIA University College, Ph.d.-stud. ved Syddansk Universitet
Workshoppen vil give mulighed for en grundigere diskussion af Bos oplæg om karrierelæring og UU’s muligheder i fremtidens vejledningslandskab.
Herudover vil Bo uddybe de aktuelle resultater af forsknings- og udviklingsprojektet Udsyn i Udskolingen om karrierelæring i udskolingen.
v/Lasse Bærentsen og Stine Pilsmark Kaldahl, UU-vejledere, UU Lillebælt
I workshoppen skal du ud på gulvet og afprøve vejledningsaktiviteten Lommeregneren. Hensigten er, at du får indsigt i en praktisk karrierelæringsøvelse, der rummer aktiv udfoldelse og humor og udfordrer deltagerne.
v. Tobias Hamann
Tobias Hamann blev landskendt, da han vandt DR’s Den Store Bagedyst. Siden har han kunnet tilføje titler som tv-vært, forfatter og chocolatier til cv’et. At fremtiden skulle se sådan ud, var ikke en del af en uddannelsesplan. Tobias er student fra Silkeborg Gymnasium og begyndte at læse på Aarhus Universitet, men færdiggjorde ikke østeuropastudierne. I stedet har han cyklet fra Silkeborg til Tyrkiet, spillet fodbold og trommer og i 2011 bloggede han på en alt-betalt-jordomrejse, hvorefter han skrev fra bl.a. Ukraine og Kirgisistan som freelance-journalist for Jyllands Postens rejsesektion Explorer. Tobias Hamann vil afrunde UURS-konferencen med en ærlig fortælling om rejser, kager og karriere. Uden opskrift tager livet form.
15. september 2015
Unge på tværs på Nordisk Kunnskapsbank
0by uudanmark • Nyhedsarkiv, Seneste, Udvikling, UU projekter
Nordisk Kunnskapsbank har skrevet om Unge på tværs
Læs her eller på www.kundskabsbanken.org
Unge på tværs var ett paraplyprojekt 2013 – 2014 med fokus på att utveckla och implementera metoder för att stärka ungas övergång till en yrkesutbildning. Fokus har förutom direkta insatser för målgruppen, bland annat legat på kunskapsutveckling bland pedagogisk personal
och stärkt samverkan mellan berörda aktörer.
SNABBFAKTA
Var: Öresundsregionen (Danmark och Sverige).
Var: Danmark, de elva delprojekten har varit lokalt förankrade runt om i landet.
Ansvarig aktör: UU Danmark[1] har varit koordinerande aktör. De elva delprojekten har projektletts av lokala aktörer, i de flesta fall regionala UU-center och ofta i samarbete med andra aktörer som grund- och gymnasieskolor, arbetsförmedling och näringslivet.
När: Unge på tværs pågick september 2013 – december 2014.
Målsättning: Att bidra till att utveckla och implementera metoder för att stärka ungas övergång till en yrkesutbildning. Att utgå från de styrkor som de unga i målgruppen har och bygga vidare utifrån dessa.
Målgrupp: Utsatta unga som inte själva klarar övergången från grund- till erhvervskole [se. yrkesorienterade gymnasiestudier/lärlingsutbildning], unga som uppvisar tecken på att ha svårt att genomföra en utbildning, unga som varken arbetar eller studerar, och som har personliga eller sociala problem liksom kunskapsluckor.
Budget: Programmets sammanlagda budget uppgick till 5 930 000 DKK. Budgeten för de elva delprojekten varierade mellan 350 000 – 500 000 DKK. Danska Undervisningsministeriet[2] har delfinansierat projektaktiviteterna. En förutsättning för beviljning var att projekten skulle ange hur de nya metoderna skulle implementeras i befintlig verksamhet.
Bakgrund: Unge på tværs har finansierats genom Undervisningsministeriets Indsats for bedre overgang ti log fastholdelse i erhvervsuddannelse (2012). Undervisningsministeriet ville med satsningen finansiera initiativ för att stärka yrkesutbildningen roll samt främja framtagandet av aktiviteter, metoder och samarbeten för att inom befintliga resurser matcha de ungas behov.
Undersökningar visar att det även framöver kommer att finnas ett stort behov av yrkesutbildad arbetskraft i Danmark, samtidigt sjunker ansökningarna till yrkesutbildningarna. Avhoppen är stora bland dem som påbörjat en yrkesutbildning, trots att en yrkesutbildning många gånger kan vara ett bättre alternativ för många unga som skulle ha svårare att klara en helt teoretisk utbildning.
Evaluering: Programmet har ledsagats av vägledningsforskningsexpertis från DPU (Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus universitet) och effektutvärderats av Bech Andersen Consulting ApS. De elva delprojekten har också gjort egna utvärderingar.
EVALUERING OCH DISKUSSION
Delprojektens utvärderingar visar att ca 80 % av målgruppen väljer en yrkesutbildning efter avslutad insats, och att det är en fullgörandegrad på 75-85% generellt för de ungas deltagande i projekten.[3]
Enligt effektutvärderare Kristian Bech Andersen har projektkoordinatorns, Moeve, aktiva insats generellt säkrat stor aktivitet och lärande mellan projekten. Koordinatorns intensiva fokusering på kunskapsinhämtning och nya generiska produkter, har inneburit att det uppsamlade stoffet och synergierna mellan projekten och programmet blivit mycket tillfredsställande.[4]
Forskarteamet från Aarhus universitet/DPU bedömer att Unge på tværs har bidragit till ökad kunskap för de enskilda projekten om studie- och yrkesvägledning för utsatta unga. Unge på tværs har satt fokus på vilket sätt och i vilka situationer vägledning kan användas, samt när samarbete med andra professioner är ändamålsenligt.[5]
Bech Andersen bedömer att projektet har haft en positiv effekt på vägledningsektorn, särskilt när det kommer till att förankra och dela med sig av erfarenhet och ny kunskap. Det har skapats nya kanaler för vidare spridning av metoder (BROEN[6]).
Över lag deltog 15-20 % färre unga i aktiviteterna än förväntat enligt projektplanerna. Anledningar tros typiskt vara relaterat till de ungas ostabila livssituation och personliga förhinder, men också till yttre omständigheter som skolval, föräldrars önskemål eller nedgång i antalet unga med kontanthjælp [se. motsvarande aktivitetsersättning/”socialbidrag”]. Totalt har ca 2500 personer varit i direkt beröring med aktiviteterna i Unge på tværs, vilket uppskattas ge positiva följdeffekter.
MER OM UNGE PÅ TVÆRS
Insatserna har riktats till unga som har extra behov av vägledning och stöd för att kunna ta ett välgrundat beslut om utbildning efter grundskolan. Fokus har legat på att öka andelen av unga i målgruppen att söka sig till yrkesutbildning. Insatserna har riktats till unga som fortfarande går i grundskolan och till dem som avslutat grundskolan men ändå inte kommit vidare.
Totalt 1850 unga har aktivt deltagit i aktiviteter genom Unge på tværs, cirka 725 av dessa utgjorde den direkta målgruppen. Generellt deltog 15-20 % färre unga i aktiviteter än beräknat. 2500 personer beräknas totalt ha varit i direkt beröring med aktiviteterna i Unge på tværs.
De lokala UU-centren ansvarar för yrkes- och utbildningsvägledning för de unga i målgruppen och aktiviteterna i projekten har ofta utgått från UU-centrens ordinarie verksamhet. I grundskolan finns yrkes- och utbildningskunskap som ett icke-schemalagt ämne, detta har också utvecklats i samarbete mellan skolan och UU-centren.
Samarbete har också etablerats med yrkesprogram på gymnasiet och det lokala näringslivet. Syftet har varit att förenkla övergången från grundskola till yrkesutbildning och arbetsmarknad för utsatta unga. Näringslivet har bidragit med praktikplatser och utgjort en viktig arena för inspiration och arbetslivsförankring för de unga.
I programmet har UU DANMARK i samspel med projektkoordinator Moeve aps. ansvarat för den övergripande projektadministrationen, stöttat projekten framåt mot gemensam måluppfyllnad, sammanfattat resultat på övergripande nivå och löpande förmedlat projektresultat. Delprojekten har letts av regionala UU center, grundskolor, gymnasieskolor (med yrkesinriktade program), arbetsförmedlingar och fackföreningar m.m.
Varje projekt har jobbat för att uppnå sina respektive mål, dock har det funnits ett löst tematiskt samspel i förhållande till fyra insatsområden; UEA (utbildning- och arbetsmarknadsorientering; ett ämne i grundskolan), Brobygning (särskilda aktiviteter för grundskoleelever för att ge inblick i vad det innebär att läsa på ett yrkesinriktat gymnasieprogram/lärlingsutbildning), Vejledningsmetoder (metoder inom studie- och yrkesvägledning) och Parathed hos modtagare (Kompetens hos arbetsgivare och inom yrkesutbildningen för att kunna ta emot de unga i målgruppen).
Arbetsmetoderna har främst utgått från vägledning. Nya former för vägledning har tagits fram, där vägledningen har kombinerats med praktik och kontakt med näringslivet. Olika former för samverkan har vuxit fram och många av de nya metoderna och arbetssätten har implementerats i befintlig verksamhet.
Läs mer om två av delprojekten här:
Nordvestsjælland: UU, EUC og Kommunen – summercamp for unge i sommerferien mellem 8. og 9. klass.
UU Horsens: “Hop-in” med samarbejde om fælles event og opgaver
Projektens slutprodukter
Unge på tværs har resulterat i över 50 generiska slutprodukter. Produkterna består bland annat av nya vägledningsmetoder, modeller för tvärsektoriellt samarbete, olika typer av program (kurser och aktiviteter) [dk. forløb] för unga, professionella och föräldrar, samt verktyg i form av metoder och material.
Bland annat togs det fram mer än 25 nya aktivitets- och kursupplägg inom studie- och yrkesvägledning för målgruppen, nya typer av överbryggande aktiviteter och introduktionskurser för unga med utbildningsplikt.
Fem av projekten satsade på föräldrasamverkan. Dessa aktiviteter resulterade bland annat i ett nytt screeningsverktyg för att uppskatta ungdomarnas utbildningsmognad samt en föräldraguide.
I flera av projekten utarbetades nya modeller för tvärsektoriellt samarbete, bland annat modeller för formaliserade roller mellan samverkanspartners och strukturer för gemensamma vägledningsaktiviteter.
Metoder och annan kunskap från satsningen finns tillgängligt på kunskapsportalen BROEN.
Möjliga framgångsfaktorer
Kombinationen med flera delprojekt och en samlande koordinator/projektägare verkar ha gynnat projektet, bl.a. för att uppnå en större samlad kunskap än vad projekten kan åstadkomma på egen hand.
Den övergripande projektledningens arbete i samverkan med forskarteamets insats, har bidragit till att hjälpa de enskilda projekten att hålla fokus på mer långsiktiga mål och produkter, bl.a. metodutvecklingens koppling till existerande pedagogiska och processbetonade teorier.
Att det funnits en övergripande projektorganisation verkar också ha stärkt projekten i att hålla fokus på förankring och spridningsaktiviteter, vilket bidrar till att projektens lärdomar hålls vid liv inom de egna organisationerna samt sprids till andra aktörer.
Samverkan med andra aktörer, t.ex. mellan grundskola och yrkesutbildning, och med näringsliv, arbetsförmedling, vägledningsinstanser och föräldrar, lägger grund till ökad förståelse mellan aktörer och för de unga från framförallt skolan, vägledningen och arbetslivet. Utgångspunkt i de ungas situation utifrån ett helhetsperspektiv lyfts ofta fram som en framgångsfaktor i arbetet med utsatta unga.
LÄNKAR OCH MATERIAL
Slutrapport: Unge på tværs, 2013-2014 (inklusive den externa utvärderingen)
UU DANMARK – centralorganisation för samtliga UU-center ute i landet
Undervisningsministeriet har genomgått ett namnbyte och heter nu Ministeriet for børn, undervisning og ligestilling. Mer info om deras aktiviteter finns här.
BROEN – en fritt tillgänglig kunskapsportal med bl.a. metoder och material från Unge på tværs.
Information om yrkesutbildningen i Danmark.
Unge på t tværs – hemsida med information om programmet och delprojekten.
[1] UU Danmark är en landstäckande och uppsamlande aktör för landets alla regionala UU-center (Ungdommens Uddannelsesvejledning), med uppgift att skapa samverkan och utveckling av och mellan UU-centren.
[2] Programmet har finansierats genom Undervisningsministeriets satsning 2012-2014 på bättre övergångar till och genomförande av yrkesutbildning (EUD6807 Satspulje: indsats for bedre overgang till ungdomsuddannelse 2012).
[3] Slutrapport: Unge på tværs, 2013-2014, s. 4.
[4] Slutrapport: Unge på tværs, 2013-2014, s. 4-5.
[5] Slutrapport: Unge på tværs, 2013-2014, s. 3-4.
[6] BROEN – en fritt tillgänglig kunskapsportal med bl.a. metoder och material från Unge på tværs. BROEN redigeras av ett forskarteam och tillhandahålls av UU DANMARK. Gå till BROEN.
– See more at: http://www.kundskabsbanken.org/prosjekt/unge-p%C3%A5-tv%C3%A6rs-danmark#sthash.8GVd7QYb.dpuf