Debat: UU skal vejlede til EUD

0
Alex Ahrendtsen, DF

Alex Ahrendtsen, DF

Af MF Alex Ahrendtsen, Kultur- og undervisningsordfører, DF

Uddannelsesvejledningens vigtigste opgave bliver at vejlede unge i folkeskolen til en erhvervsuddannelse. Det bliver svært, for erhvervsuddannelsesreformen medførte, at kun 20 % af eleverne fremover får en individuel vejledning. Til gengæld hjælpes vejlederne af, at folkeskolerne skal fokusere på erhvervsuddannelserne, HHX og HTX i de timeløse fag Job og Uddannelse. Der er med andre ord et godt grundlag at tage udgangspunkt i.

Det kræver en særskilt indsats at gøre eleverne opmærksomme på erhvervsuddannelserne. Jeg møder mange unge, der ikke ved, at man kan komme direkte ind på en erhvervsskole, hvis man har sikret sig en praktikpladsaftale. Det er vigtigt at få fortalt det.

Mange tror også, at gymnasiet fører til arbejde, selvom der bliver flere og flere studenter i ufaglært arbejde, og som aldrig får sig en uddannelse, der fører til arbejde. Alle prognoser viser, at der bliver underskud på folk med fagligt baserede og tekniske uddannelser, og der bliver overskud på humanister og akademikere.

Uddannelsesvejledningens vigtigste opgave er at vejlede til erhvervsuddannelser og herunder EUX, som jo er en erhvervsuddannelse med gymnasial suppelering. Især EUX’en er et godt tilbud til de elever, der er i tvivl, om de vil på gymnasiet eller erhvervsskolen. Det bliver spændende at følge, om indsatsen vil bære frugt i de kommende år.