Fantastiske Skills – nu med vejledningskube

0

Torsdag tiskillsl lørdag i sidste uge var der DM i Skills i Bella Centeret – og det var som sædvanligt intet mindre end fantastisk! Bella Centeret sydede og boblede af evner, vilje, ungdom og gejst, og som altid var UU vejledningen til stede, i år tilmed med en udfordrende forlystelse – en vejledningsbikube, som UU DANMARKs udsendte vovede sig igennem, desværre dog mere end 25 år for sent.

 

Det er afgørende for både de unges og landets fremtid, at vi får sat erhvervsuddannelserne på dagsordenen og talt dem op. Og DM i Skills gør lige præcis det. Det  er en unik årlig begivenhed, vi alle glæder os til, hvor hele landets unge får en unik mulighed for med egne øjne at opleve andre unges glæde og dygtighed ved praktiske fag og forhåbentlig får et mere fordomsfrit syn på egne muligheder i uddannelsessystemet.

Næsten som i Tivoli
UU København havde i år i samarbejde med Skills Denmark skabt en nærmest genial forlystelse: En vejledningsbikube, hvor de unge publikummer på messen kunne gå gennem en Tivolilignende rute fyldt med illustrative dekorationer og en række plancher med spørgsmål om personlige og læringsrelaterede aspekter. Ved hver planche skulle gæsterne stoppe op og svare på spørgsmålet ved at vælge et svarkort med det tal, der matchede den af tre svarmuligheder, der kom nærmest deres svar. Alt dette blot for at lede den unge lige lukt i løvens hule hos en flok sultne UU vejledere, der stod klar til en udfordrende samtale om de ‘afslørende’ besvarelseskort. De mange unge publikummer, der valgte at prøve turen, måtte på dette stade af ruten på afslørende vis afgive deres besvarelser om alt fra skoletaskeorden til læringspræferencer og lade sig udfordre i forhold til fremtid og uddannelse – og få sig en markant øjenåbner til den videre slentretur med vennerne mellem de forskellige boder med andre unge.

UU vejledere Hanne Baumann og Anette Vibov giver UU DANMARKs kommunikationsmedarbejder Asger von Daler nyt syn på sine uddannelsesmuligheder

UU vejledere Hanne Baumann og Anette Vibov giver UU DANMARKs kommunikationsmedarbejder Asger von Daler nyt syn på sine uddannelsesmuligheder

UU DANMARKs udsendte fik selv kam til sit efterhånden manglende hår, da han sammen med de væsentligt yngre publikummer vovede turen gennem vejledningskuben og endte med at blive så udfordret på sine uddannelsesvalg, at han efterfølgende tog turen på ny igennem Bella Centeret med et dugfriskt syn på sine nu forgangne uddannelsesmuligheder. Det samme gjorde sig gældende for de unge, der nu fik sig en på opleveren, forhåbentligt med lidt færre fordomme og lidt åbnere øjne. Og som en af de engagerede vejledere, der havde kløeren i ham, Anette Vibov, beskrev det, var kubens effekt nærmest symbiotisk med resten af messen; ”På den her måde får vi adgang til alle typer af unge og lykkes med at spørge ind til forholdet mellem deres kompetencer, præferencer og uddannelsesvalg. Og de får adgang til os voksne, der kender uddannelsessystemet og kan vise det positive og spændende i det, før de fortsætter videre ud i messen. Kuben får på den måde en meget positiv og konstruktiv symbiose med resten af det, der foregår herude”.

Ulla Groth, sekretariatsleder ved Skills Denmark, er heller ikke sen til at værdsætte vejledningens aktive tilstedeværelse på årets DM i Skills, som også indbefattede en række andre aktiviteter end kuben; “For os bag arrangementet var det spændende i optaktsfasen at arbejde med blandt andre UU København omkring vejledningsdelen af DM i Skills i år, men mest af alt var det helt utroligt til selve arrangementet at se de mange unge, der både før og efter at have været rundt blandt boderne, gik derned og fik det hele perspektiveret. Det var guld værd.

Højt fagligt niveau
Et af de væsentlige og mest iøjefaldende aspekter ved DM i Skills var igen i år det meget høje faglige niveau, man ser hos de unge kombattanter. UU DANMARKs næstformand, Anders Ladegaard, bemærkede sig efter sit besøg på førstedagen af konkurrencen: ”At gå rundt på DM i Skills og se de unge, som dybt koncentrerede frembringer det ene mesterværk efter det andet, er en fantastisk oplevelse. Jeg bliver stolt på deres vegne, og jeg bliver stolt over det høje faglige niveau, som vi i Danmark kan levere gennem vores erhvervsfaglige uddannelser. Det er her, at ord som produktivitet, konkurrenceevne, flid, innovation og ambition for alvor bliver konkrete.”

Men DM i Skills stiller ifølge Ladegaard også en række uddannelsesrelaterede problematikker i et skarpere lys, ikke mindst spørgsmålet om, hvordan vi som samfund fremover skal evne at skabe flere dygtige unge faglærte til en national industri, der nu igennem en årrække har råbt på mere og bedre: ”Oplevelsen på DM i Skills maner også til eftertanke. De praktisk musiske fag fylder mindre og mindre i folkeskolen, færre elever kommer i erhvervspraktik i løbet af deres folkeskoleforløb og brobygning til fx en erhvervsuddannelse i 9. klasse er kun for de ikke uddannelsesparate, ligesom personlig vejledning også er forbeholdt de ikke parate. Størstedelen af vores produktion i Danmark er højt specialiseret og foregår bag lukkede porte på de danske virksomheder. Hvordan skal vores børn og unge mennesker blive fascineret af godt håndværk? Hvordan skal de få øje på de mange attraktive karrieremuligheder i erhvervsuddannelserne? Om føje år mangler vi mange tusinde af de unge mennesker, vi kan opleve på DM i Skills. Vi må have håndværksfagene tilbage i skolen, erhvervspraktikken skal opprioriteres, samarbejdet med lokale virksomheder skal målsættes og systematiseres, og alle unge og deres forældre skal have adgang til en personlig, professionel og differentieret vejledning.