Danmarks største uddannelsesarrangement nogensinde

0

DM i Skills – vejledning i øjenhøjde

SkillsHvad laver en industritekniker? Hvordan ser arbejdsdagen ud for en social- og sundhedsassistent? Når man som ung skal vælge uddannelse, kan det være svært at overskue de mange valg og muligheder. De over hundrede erhvervsuddannelser kan virke overvældende, og det kan være svært for den unge at få et indblik i, hvad en erhvervsuddannelse indebærer. DM i Skills er et udstillingsvindue og en konkurrence, som fokuserer på lige netop erhvervsuddannelserne og giver de unge en uddannelsesvejledning i øjenhøjde.

50.000 besøgendeUU DANMARK
DM i Skills er Danmarks største uddannelsesarrangement nogensinde. Det foregår i Bella Centeret på 37.000 kvadratmeter og besøges af primært skoleelever fra 7., 8., 9. og 10. klasse, som får mulighed for at komme helt tæt på de enkelte fag og selv prøve kræfter med, hvad det kræver at tage en erhvervsuddannelse. Op mod 50.000 vil dette år besøge messen, og det gør de i høj grad fordi UU-centrene traditionelt har været gode til at bakke op om og bidrage til projektet – ikke mindst fordi UU-vejlederne gennem arrangementet får en unik mulighed for at nå ud til rigtig mange unge, mener centerchef for UU København, Peter Schantz.

30.000 deltagere i Skills Stafetten
Ud over selve DM i Skills konkurrencen har omkring 30.000, eller godt halvdelen af alle danske 8. klasseelever, i løbet af efteråret deltaget i den såkaldte Skills Stafet, der er blevet afholdt på landets erhvervs-, SOSU-, og landbrugsskoler. Alene i hovedstadsregionen har 13.600 8. klasseelever deltaget.

I Skills Stafetten skal eleverne dyste i opgaver inspireret af erhvervsuddannelserne, som for eksempel at slå søm i eller løfte paller på tid. De bedste 73 hold fra hele landet er gået videre til finalen som afholdes d. 9. januar under DM i Skills, hvor TV-vært Jacob Riising vil være konferencier.

Uddannelse i øjenhøjde
Et af målene med DM i Skills er at give de unge en aktiv tilgang til uddannelsesvalget. De unge skal ud og møde andre unge som allerede går på uddannelserne og derved, gennem aktiviteter og dialog få et større indblik og forståelse for det uddannelsesvalg de står overfor.

– De unge, der besøger messen, har mulighed for at snakke med elever, der går på erhvervsuddannelserne, og det kan helt klart give en ny indsigt i erhvervsuddannelsernes muligheder. En indsigt som på nogen måder er mere i ’unge-øjenhøjde.’ Når det er sagt, så er det vigtigt, at UU-vejlederne er til stede, da UU-vejlederne ikke repræsenterer nogen uddannelse, og de kan derfor vejlede de unge på et uafhængigt grundlag, siger Peter Schantz.

Til DM i Skills stiller UU centrene i Region Hovedstaden et stort vejlederkorps til rådighed. Vejlederne vil blandt andet være at finde på ‘Prøv, mærk og føl’-standene, hvor de besøgende skoleelever selv vil kunne prøve erhvervsuddannelsesfagene af i praksis. Derudover vil der er være et særligt vejledningsområde, hvor de unge kan få mere generel vejledning om valg af ungdomsuddannelse.

DM i Skills løber af stablen over tre dage fra den 8. til den 10. januar i Bella Center i København. Det er femte gang DM i Skills bliver afholdt og første gang det finder sted i København. Tidligere har DM i Skills været afholdt i Aalborg (2014), Aarhus (2013) og Odense (2012 og 2011).

DM i Skills 2015 bliver afholdt af SkillsDenmark, Region Hovedstaden, Københavvns Kommune og Erhvervsskolerne i Region Hovedstaden i tæt samarbejde med UU-centre, folkeskoler og kommunerne i hovedstadsregionen.

Fakta – DM i Skills:

 • DM i Skills er det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. DM i Skills 2015 finder sted den 8.-10. januar i Bella Center i København.
 • Omkring 300 unge dyster inden for 36 forskellige fag om at blive landets bedste. I alt er 51 af landets 107 erhvervsuddannelser repræsenteret ved DM i Skills.
 • DM i Skills er Danmarks største uddannelsesevent nogensinde. I Bella Center fylder DM i Skills 37.000 m2 og der forventes omkring 50.000 besøgende, primært skoleelever fra 7., 8., 9. og 10. klasse.
 • DM i Skills giver de unge erhvervsuddannelseselever chancen for at vise deres talenter. Det er desuden med til at skærpe deres faglige niveau og vise omverdenen – heriblandt grundskoleelever – erhvervsuddannelsernes mangeartede og spændende muligheder.
 • DM i Skills 2015 arrangeres af SkillsDenmark, Region Hovedstaden, Københavns Kommune og Erhvervsskolerne i Region Hovedstaden i samarbejde med UU-centre, kommuner og grundskoler i Region Hovedstaden.

Fakta – Skills stafetten:

 • Skills Stafetten er DM i Skills konkurrence for 8. klasseelever.
 • I Skills Stafetten skal eleverne, i hold af tre, dyste i opgaver inspireret af erhvervsuddannelserne.
 • De bedste 73 hold fra hele landet går videre til finalen fredag den 9. januar under DM i Skills 2015 i Bella Center, hvor TV-vært Jacob Riising leder slagets gang.
 • Omkring 30.000, eller godt halvdelen, af alle danske 8. klasseelever har i løbet af efteråret deltaget i Skills Stafetten, der er blevet afholdt på landets erhvervs-, SOSU-, og landbrugsskoler. Alene i hovedstadsregionen har 13.600 elever deltaget.

Fakta om erhvervsuddannelserne:

 • Tilgangen til erhvervsuddannelserne har været faldende de sidste 10 år. Kun 19% af en årgang, vælger i dag en erhvervsuddannelse efter grundskolen.
 • Det står værst til i Region Hovedstaden, hvor kun 13% vælger en erhvervsuddannelse – i 2008 var tallet 20%.
 • Regeringens målsætning er, at 30% af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen i 2025, for der bliver brug for faglært arbejdskraft i fremtiden.
 • Der findes over 100 forskellige erhvervsuddannelser, og der er rigtig gode muligheder for både job og videreuddannelse.