Sikke en fest

0

EM i håndbold, Superbowl eller seksdagesløb? UU DANMARKS udsendte medarbejder var i tvivl, da cremen af landets erhvervsuddannelseselever lod sig hylde som sportsstjerner under stadionskærme og foran hujende fans på DM i Skills i Gigantium i Aalborg. Og med vejlederbrillerne på, kan det kun glæde, at DM i Skills er et så positivt, levende og appellerende udstillingsvindue for erhvervsuddannelsernes mangeartede og spændende muligheder – et værdifuldt værktøj, der i praksis virker for de unge, og som UU kun kan bakke op om.

skills

Mesterskabet for erhvervsuddannelser blev i år en publikumsmagnet og stak alle rekorder med imponerende 42.000 besøgende – og mange af dem folkeskoleelever fra hele landet, der med egne øjne kunne se, hvad man arbejder med som teknisk isolatør, industritekniker, frisør, elektriker eller maskinsnedker. Også mere prominente gæster som statsminister Helle Thorning-Schmidt og undervisningsminister Christine Antorini havde fundet vej til Gigantium i Aalborg, der på bedste vis levede op til sit navn og leverede imponerende rammer til et storslået arrangement. Og med et festfyrværkeri af godt håndværk og fagligt talent kvitterede de unge konkurrerende for fremmødet med en uforglemmelig oplevelse. Der blev malet, dekoreret, hamret, skruet, savet, lagt sten, bagt brød og lavet mad til den helt store guldmedalje og hele 48 fag kunne opleves i de tre udstillingssale, hvor de omvandrende gæster blandt andet kunne opleve robotudskårne elektriske guitarer, samlebåndsmaskiner og fliselagte forhaver.

Ikke kun for show
DM i Skills er ikke kun et show for showets skyld og bag de farverige og imponerende rammer gemmer der sig en væsentlig målsætning – at tale erhvervsuddannelserne op. Som Statsministeren understregede i åbningstalen, vil det danske arbejdsmarked fremover få hårdt brug for dygtige faglærte, hvorfor en langt større procentdel af landets unge elever må og skal vælge en erhvervsuddannelse i fremtiden. Det kræver positiv omtale af erhvervsuddannelserne, som i praksis når ud til de unge – og DM i Skills er et unikt udstillingsvindue, der på en levende og sportsagtig måde kan netop det. De unge skoleelever får i rammerne af energi, larm og entusiasme mulighed for at opleve de ældre unge deltageres stærke engagement og se på nært hold, at en erhvervsuddannelse sagtens kan være et spændende valg. Og så bliver det alt andet lige nemmere at lægge oven i over for de unge sidenhen, at man med en erhvervsuddannelse kan både få job og løn som færdiguddannet i en tidlig alder, og man kan vælge at læse videre enten med det samme eller senere i livet. Som formand for SkillsDenmark, Jesper Juul Sørensen, siger det:

DM i Skills giver eleverne fra erhvervsuddannelserne noget at stile efter og en mulighed for at kæmpe mod hinanden i faglighed. Først og fremmest er DM i Skills dog et udstillingsvindue henvendt til de mange unge, der skal til at vælge ungdomsuddannelse. Vi vil gerne vise dem, hvor mange muligheder der er på erhvervsuddannelserne. Og vi vil gerne fortælle dem, at erhvervsuddannelserne virkelig har noget godt at tilbyde, siger formand Jesper Juul Sørensen fra SkillsDenmark.”.

UU bakker op og deltager
I UU er man bevidst om at mange unge og deres familier i dagens Danmark vælger ungdomsuddannelse ud fra fordomme og manglende kendskab. Standartvalget for de mange hedder gymnasiet, men mange af dem, der vælger gymnasievejen, har styrker og motivationer, der peger i helt andre retninger end de boglige. I UU ved man at de unge skal udfordres – også de stærke, så de ikke vælger uden blik for egne muligheder, og her er udgør DM i Skills et meget brugbart værktøj, der fremstiller erhvervsuddannelsernes positive muligheder på en tilgængelig og ung måde. Og alle UU-centrene i region Nordjylland deltog således også og bakkede op om begivenheden med vejledere på 2 stande.

Også formand for UU DANMARK, Mark Jensen, ser DM i Skills som et vigtigt led i den generelle indsats for at få flere og dygtigere unge til at vælge erhvervsuddannelsesvejen. Han glædes ved, at mange af UU centrenes vejledere i år deltog og var synlige og nemt tilgængelige med tydelige UU badges: ”Flere unge i Danmark skal have øjnene op for erhvervsuddannelsesmulighederne, og DM i Skills kan give de unge netop det. Vi glæder os derfor over at UU igen i år mødte talstærkt op og deltog i nogle positive og konstruktive dage i Aalborg.