Aalborg på den anden uddannelses-ende

0

Hvis en ung frit skal kunne vælge en ungdomsuddannelse, der både matcher behov og evner, er det en vigtig forudsætning, at han eller hun får et praktisk og fordomsfrit kendskab til de mange forskellige ungdomsuddannelsesmuligheder – herunder også erhvervsuddannelserne. Det mener man i hvert fald i Aalborg – så i januar måned dedikerede man en hel uge til ”uddannelsesuge”, hvor alle unge gratis kunne tage bussen rundt til et utal af spændende uddannelsesarrangementer rundt om i byen.

Det sydede af aktivitet over uddannelsesugehele Aalborg i uge 4. Tusindvis af tilrejsende skolelever, lokale unge, virksomheder, politikere og mange andre var til stede i det nordjyske, da Aalborg holdt uddannelsesuge i uge 4. Oprindeligt kom idéen til uddannelsesugen, fordi Aalborg i forvejen skulle rumme to større uddannelsesbegivenheder, Uddannelsesmessen Study Aalborg og DM i Skills, som alle elever i 8. – 10. klasse skulle deltage i. Så hvorfor ikke bare tænke endnu større og sætte uddannelse og job på dagsordenen i hele uge 4 – og for hele byen? Man igangsatte derfor et tværfagligt samarbejde mellem repræsentanter fra så forskellige aktører som UU vejledningen, folkeskolerne, ungdomsuddannelserne, UngAalborg, det lokale erhvervsliv, SkillsDanmark, Study Aalborg, fagbevægelsen og skoleforvaltningen i Aalborg. Sammen tilrettelagde de en inspirerende uge, hvor unge blandt andet kunne opleve andre unge allerede i gang med ungdomsuddannelse og med egne øjne opleve erhvervsliv og arbejdspladser på klods hold og måske få øje på netop dét spændende erhverv eller dén spændende uddannelse, de måske ikke anede eksisterede – eller måske møde lige netop den voksne, der inspirerer til en spændende ungdomsuddannelse og karriere.

Gratis rundt i byen
Med gratis bus rundt i hele byen, fik de unge i uddannelsesugen mulighed for at opleve og more sig til den helt store guldmedalje. Blandt de mange muligheder var at tage en gåtur i Aalborg midtby og besøge 4 større arbejdspladser, besøge STX, HTX og HHX, tage på klasse-besøg hos lokale virksomheder, deltage i DM i Skills, besøge uddannelsesmessen Study Aalborg, besøge det imponerende byggeprojekt Musikkens Hus, opleve arrangementet ”Naturvidenskab for sjov” eller komme på hospitalsvisit på et moderne hospital i “Den Hvide Verden”. Og alt det med forudgående og sideløbende konkurrencer og idéer til UEA undervisningen i skolerne som Cupcakes med X-faktor, en konkurrence, hvor der arbejdes praktisk og kreativt og Uddannelses PITCH, hvor byens skoleelver kunne give deres bud på en drømmeuddannelse. Og leder af UU Aalborg, Anne Froberg, var da også både glad og stolt og ikke sen til at kalde uddannelsesugen en bragende succes; ”Vi er så glade – og også meget stakåndende – det hele gik så hurtigt – og pludselig kørte alle unge gratis rundt med bussen i hele ugen fra sted til sted – en fantastisk oplevelse”.

Læs mere her